Domača presna čokolada

domaca_cokolada_naslovna

Slastna domača čokolada, ki jo ekspresno pripravite kar doma. Ob hitri pripravi, en velik plus doda tudi dejstvo, da zanjo potrebujete le nekaj preprostih sestavin. Poleg tega ne vsebuje prav nobenih nepotrebnih dodatkov, ki so dodani skoraj vsem, ki jih kupite v trgovini. Sami imate popolno kontrolo nad tem, koliko in katere sestavine boste dodali v svojo čokolado.

100% kakav bo poskrbel za vnos potrebnih antioksidantov in železa, ovseni kosmiči za telesu koristne vlaknine, lucuma in kokosov sladkor sta naravna sladila, ki imata nizek glikemični indeks, kakavovo maslo pa bo v prehrano dodalo nekaj tistih ‘dobrih’ maščobnih kislin. Našteti so le nekateri koristni učinki, kljub temu pa je tudi ta čokolada še vedno posladek in z njo seveda ni dobro preveč pretiravati. 😉

SESTAVINE:

  • 100g kakavovega masla (lahko tudi kombinirate; 50g kakavovega masla in 50g kokosovega olja)
  • 85g kokosovega sladkorja
  • 30g 100% kakava v prahu
  • 25g ovsenih kosmičev
  • 10g lucume prahu*
  • 1/2 čajne žličke cimeta (po želji)

*Lucuma v prahu je naravno sladilo, pripravljeno iz perujskega sadeža in ima prijeten, nežen sladko-sadni okus. Vsebuje veliko hranil in je dober vir antioksidantov. Namesto lucume lahko za zamenjavo v tem receptu preprosto dodate le malce več kokosovega sladkorja.

POSTOPEK:

Ovsene kosmiče v blenderju zmeljete v prah, enako pa lahko naredite tudi s kokosovim sladkorjem (v čokoladi tako ne bo čutiti drobnih zrnc sladkorja). V posodici zmešate zmlete ovsene kosmiče, kokosov sladkor, 100% kakav v prahu, lucumo ter cimet.

domacacokolada1d

Na parni kopeli stopite kakavovo maslo (in/ali kokosovo olje) ter nato vse suhe sestavine vmešate vanj.

domacacokolada2c

Z žlico dobro premešate ter mešanico vlijete v izbran model.*

*Jaz uporabljam silikonski model, vanj pa ponavadi kljub vsemu vstavim še kos peki papirja (za najlažje odstranjevanje čokolade, predvsem pa se tako sam model ponavadi skoraj nič ne umaže. Tokrat se je, ker mi je pri pripravi pomagala hčerka 😉 ).

domacacokolada3c

Model postavite za nekaj ur v hladilnik, da se čokolada povsem strdi, nato pa jo enostavno razlomite na koščke. Hranite v hladilniku.

domacacokolada4c

Namig: Vse suhe sestavine za posamezno pripravo čokolade si lahko pripravite tudi v naprej, tako da jih preprosto nasujete v kozarčke in tako shranite za naslednjič. Ob naslednji pripravi domače čokolade, bo potrebno le še stopiti kakavovo maslo in sestavine iz kozarčka stresti vanj. Domača čokolada bo na tak način še bolj ekspresno pripravljena takoj, ko si jo boste zaželeli. 😉

Prijetno sladkanje!

domacacokolada5

Share Button

Podobni Prispevki

Comments

  1. says

    Njami…. si mi naredila lušte po sladkem, namesto malice :). Tako zapakirane skuhe sestavine lahko daš tudi iz rok kot darilo z navodili kako dokončati čokolado – podobno kot recept za piškote iz kozarca :).

  2. GoodBadUgly says

    Živjo,

    pri veliki večini receptov opaža da izpuščajo temperiranje čokolade (kakšen poseben razlog?). Pri večji količini kokosovega olja se mi zdi da to niti ni možno in bo čokolada vedno nestabilna na sobni temeraturi.

    lp

    • Sandra says

      Živjo,

      ja res je, zaradi kokosovega olja to ne bi šlo. Problem temperiranja pri presnih čokoladah je tudi ta, da je treba še posebej pazit, da temperatura ne preseže 38 °C (vsaj, če želimo čokolado obdržati presno). Je pa res, da čokolada brez temperiranja nima zelo dolgega roka trajanja in jo je treba nujno hraniti v hladilniku. Ampak dolga obstojnost niti ni namen, vsaj pri pripravi domače, tako za sproti. :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja