Prednovoletni Dunaj

december_dunaj_header

Tokratna, prednovoletna objava, je tematsko malce izven obsega običajnih objav na blogu. V tednu pred božičem, smo se odpravili na potep po praznično okrašenemu Dunaju, kjer smo si med drugim ogledali svetleče lučke, bleščeče okraske, hitre vrtiljake, poskusili smo tradicionalno tortico, se sprehajali po nabito polnih božičnih tržnicah in se prvič srečali z ljubko pando.

V zaključek tega leta, vas tako vabim na izlet v letošnji pravljični Dunaj skozi fotografije.

Prvi večer smo si ogledali praznično okrašeno mesto. Sprehodili smo se po (okoli 2 km) dolgi ulici Mariahilfer Straße, ki je polna različnih trgovin, od prehrane, oblek, elektronike, prav vsega.

december_dunaj1

Pot smo nadaljevali do muzejske četrti (Museumsquartier), kjer smo našli prvo božično tržnico z ljubkimi tradicionalnimi lesenimi hišicami, ki so se šibile pod težo raznolikih mamljivih dobrot, okraskov ter sadnega punča.

december_dunaj2

december_dunaj3

Naslednje jutro smo se odpravili na obisk v Hišo metuljev (Schmetterlinghaus). Pot nas je vodila mimo prelepega Kraljevega vrta.

december_dunaj4

december_dunaj5

Zunaj je bilo precej mrzlo, zato smo se poleg tropskih metuljev, veselili tudi tropskih temperatur. Hiša metuljev je namreč ogreta na 25-35°C. K tropskemu okolju pa spada tudi visoka vlažnost, ki se dvigne kar na 80% in čeprav smo ob prihodu debele plašče slekli, nam je bilo po prvih minutah v hiši metuljev zelo vroče. Kljub vsemu smo vročino hitro odmislili, saj smo kmalu opazili prelepe tropske metulje, ki so večinoma kar posedali na rastlinju, predvsem pa na umetnih orhidejah premazanih z medom. 😉

december_dunaj6

Na enem delu smo lahko opazovali žive kokone. Iz enega izmed njih, se je ravno pred kratkim izlegel metulj (na sliki desno zgoraj).

december_dunaj7

Popoldan nas je podzemna železnica pripeljala do zabaviščnega parka Prater. Park je odprt za obiskovalce, vendar večina naprav v zimskem času ne obratuje. Nekaj utrinkov v spodnji galeriji:

Tretji dan smo se s podzemno železnico odpravili proti živalskem vrtu. Pot nas je nato vodila še skozi del čudovito urejenega Schönbrunn vrta ter mimo ogromnega rastlinjaka z imenom Palmenhaus Schönbrunn (Hiša palm).

december_dunaj12

december_dunaj13

V živalskem vrtu smo našli pando, plamence, polarnega medveda in mnoge druge živali. Zelo prisrčni so bili južnoafriški pingvini, ki so bili v svojem malem kraljestvu neverjetno živahni. Hčerka je bila tako navdušena, da je ob njihovih vragolijah v vodi tiho (da jih ne prestraši 😉 ) pela pesmice o pingvinčkih. Več slikic z živalskega vrta (galerija spodaj):

Četrti dan smo odšli do največje dunajske božične tržnice, ki se nahaja pred mestno hišo Rathaus. Drevesa na tržnici so bila okrašena s pisanimi lampijončki različnih oblik. Najbolj opazno je bilo drevo z mnogimi rdečimi srčki.

december_dunaj32

december_dunaj34

Takole je večinoma potekalo naše potepanje-očka s princesko na ramenih. Žal mi je, da nismo vzeli s seboj vozička. Dolge poti in male nogice se hitro utrudijo, preostane samo eno- “nesi me”!. 😉

december_dunaj37

december_dunaj36

Posebnost dunajskih novoletnih tržnic pa so tudi lončki z motivom Dunaja (vsaka tržnica ima drugačne lončke) v kateri ponujajo alkoholni/brezalkoholni sadni punč. Skodelica punča stane približno 4€ + 3€ je potrebno doplačati kavcijo za lonček. Lonček lahko vrneš v prodajalno in dobiš kavcijo nazaj, sicer pa ga lahko odneseš domov kot spominek. 😉

december_dunaj35

Kasneje smo odšli do hotela Sacher, kjer smo se v kavarni hotela želeli posladkati s tradicionalno Sacher tortico. Pred vrati kavarne pa nas je pričakala velika vrsta čakajočih na prosto mizo, zato smo rezine tortice raje odnesli s seboj v apartma in se sladkali tam.

sacher1

Tortice so zelo dobre. V drugih slaščičarnah se mi skoraj brez izjeme zdijo preveč sladke, originalne pa so veliko boljše. Tortice so s škatlo vred  na poti seveda prestale skorajšnje srečanje s tlemi, zato so na sliki videti malce zdelane. 😉

sacher3

Peti dan smo potepanje po Dunaju zaključili in se počasi odpravili proti domu. Med vožnjo so nas z bližnjih dreves ob avtocesti, velik del poti spremljali in na praznike opominjali veliki šopi belih omel.

december_dunaj40

Vsem skupaj želim veliko sreče, zdravja, ljubezni in nepozabnih dogodivščin v letu, ki prihaja. Naj bo kar se da navihano 2015!:)

 

Share Button

Podobni Prispevki

Comments

 1. says

  Čudovit izlet ste imeli :). Zagotovo je bila to fantastična dogodivščina tudi za malo anvihanko, ki je svet gledala iz očijevih ram. Hvala za slikovni sprehod po Dunaju in lepe praznike tudi tebi in tvoji družinici!

 2. says

  O, kako krasno potepanje ste di privoščili! 😀 Dunaj je čudovit v vsakem letnem času, ob koncu leta je pa še posebej pravljičen. Hvala za lepe želje v novem letu. Naj bo tudi vam leto 2015 čarobno!

 3. says

  Čudovit potopis, takšnih navdihov za izlete z malčki vedno manjka. Še takšnih idej, Sandra! (prav zaluštalo se mi je palm v Palmenhaus Schönbrunn, bi veljalo it pogledat tudi kdaj, ko bo manj mrzlo, kajne?) lp Damjana

  • s@ndra says

   Damjana, hvala:) Palenhaus-a si a tudi mi nismo uspeli pogledat (pa še kaj drugega tudi), na Dunaju je res toliko za videti, da 5 dni enostavno ni dovolj. :) Bo treba enkrat ponovit ja! V toplejših dneh zna biti ogled teh “tropskih hišk” še bolj prijeten, ker nisi tako toplo oblečen ko prideš tja. :)
   No, naša bučka ni želela sleči rokavic, čeprav smo bili v hiši metuljev na okoli 30°C.. otroci =)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja