Recepti

Svilnati veganski piškoti

svilnativeganskipiskoti.head2

Kaj pravite na piškotke, ki so bolj zdravi, narejeni doma in še fantastično izgledajo? Občasno je na račun bolj zdravih sestavin v zakup potrebno vzeti tudi to, da piškoti morda ne bodo izgledali takšni kot iz trgovine, torej popolnih oblik ter živopisnih barv, za kar so v veliki večini žal zadolžena umetna barvila, visoko kalorično maslo, arome in ostali nezdravi dodatki, ki se jim je dobro izogibati.

Z izbiro pravih naravnih sestavin, pa je v resnici nemalokrat mogoče pripraviti še bolj zdrave ter tudi na izgled privlačne veganske slaščice brez večjih težav. Umetna barvila v eksperimentih na blogu pogosto uporabljam, vendar pri pripravi hrane vedno prisegam na naravna. Si na sveže pečenih piškotkih želite npr. rožnate glazure? Kapljica pesinega soka (okusa se popolnoma nič ne čuti) bo dovolj, da se bo bela krema obarvala v rožnato.

Sledi recept za hitre, naravne, slastne piškotke za izrezovanje s svilnato glazuro, ki so tako nežni, da se kar stopijo v ustih. 😉

SESTAVINE:

PIŠKOTI:

  • 1/2 skodelice kokosovega masla* (70g)
  • 1/2 skodelice (melasnega) sladkorja (70g)
  • 1 čajna žlička gustina
  • 1 čajna žlička vanilije v prahu
  • 1 skodelica univerzalne pirine moke (130g)
  • 3/4 skodelice polnozrnate pšenične moke (85g)
  • 1 čajna žlička sode bikarbone
  • 1/4 čajne žličke soli
  • 2 čajni žlici ovsenega (ali drugega rastlinskega) mleka
  • 1/4 skodelice jabolčne kaše (oz. 1 zmiksano jabolko, namesto tega lahko uporabite tudi 1 zmiksano banano)

* kokosovo maslo lahko kupite ali ga pripravite sami doma iz kokosove moke (več o tem v receptu za kokosove kroglice)

GLAZURA:

  • 40g kokosovega olja
  • 15g medu ali javorjevega sirupa
  • 0,5-2 čajni žlički 100% pesinega soka* (odvisno od tega, kako močan odtenek glazure želite)

*Pesin sok lahko nadomestite tudi z borovničevim sokom, malinovim, ipd…

POSTOPEK:

V večjo posodo date kokosovo maslo (po potrebi ga malo segrejete, da se zmehča). Dodate sladkor, vanilijo, jabolčno kašo ter dobro premešate ter dodate še moko, sodo bikarbono, gustin, sol ter ovseno mleko. Sestavine med seboj še enkrat dobro premešate. Testo zavijete v vrečko za zamrzovanje ali primerno posodo in ga za pribl. 15 minutk ohladite v zamrzovalniku (ali 30 minut v hladilniku).

Testo zvaljate na primerno debelino (prib. 5-7 mm ) in s pomočjo izrezovalcev za piškote izrežete želene motive. Če želite, da bodo piškoti po pečenju res obdržali svojo obliko, jih neposredno pred peko za 10 minut postavite v zamrzovalnik.

Pečete 10 minut na 175°C.

princeskinipiskotki1

Piškotke vzamete iz pečice in jih pustite, da se ohladijo.

princeskinipiskoti2b

princeskinipiskoti3

Med tem lahko pripravite glazuro:

Kokosovemu olju (ki mora biti pred tem nekaj časa obvezno na sobni temperaturi, da ima konsistenco kreme) dodate javorjev sirup oz. sladilo po želji ter ju s stepalnikom stepete v rahlo kremo. Kremo po želji obarvate s pesinim sokom. Sok po kapljicah vmešate v kremo, dodate toliko kapljic, dokler ne dobite želenega rožnatega odtenka.

princeskinipiskoti6

Pisalo za dekoriranje piškotov napolnite s kremo in pričnete z okraševanjem, lahko pa vam pri delu pomaga vaš navihanček. 😉

princeskinipiskoti7

princeskinipiskoti8

Uporabite lahko različne izrezovalce za piškote, če pa se tudi vi želite znajti v svetu gradov, princesk in kraljevih konjičkov, pa priporočam –> ta kompletek.

Piškotke hranite v zaprti posodi v hladilniku.

Prijetno sladkanje! 😉

8 Comments

  1. Super zgledajo in verjamam da so tudi okusni :). Važno pa je, da sta se imeli super fino fajn med ustvarjanjem – tamala prav zanimivo in zelo zavzeto okrašuje :).

    1. Hvala Ne-Ja! Hehe, res zelo zavzeto okrašuje, redki so piškoti, ki jim uspe, da niso popolnoma zaliti s kremo. Nekatere sem kasneje komaj odlepila s pulta, ker je bila krema vsepovsod z vseh strani. 😉

    1. Damjana, hvala! 🙂 Ja, zelo preprosto a ne? 🙂 Naslednjič preizkusim še katera druga barvila iz narave, gotovo se da narediti veliko zanimivih odtenkov. 😉

  2. Pozdravljena!

    Piškote po tem receptu sem že naredila, odlični so, vendar brez obliva, ker niso bili pri volji za packanje (beri čisščenje). Me pa zanima, če ima kdo kakšne izkušnje, bi se lahko ta krema uporabila za cake popse na palčki? Imamo namreč problem, da ima večina oblivov ali čokolado, katere sin ne sme, ali pa kaj čudno umetnega. Zelo si želi palčkaste tortice, pa še nisem zasledila natur obliva, ki bi se dejanskos trdil in bil okusen 🙂

    Izkušnje?

    Lep dan!

    1. Špela, pozdravljena!

      Ta kremo bi lahko uporabila, če bi npr. želela cake popse okrasiti s pisalom za dekoriranje. Mislim, da bi tako šlo brez problema. Za oblivanje cake popsov, pa se mi zdi, da bi bila ta krema preveč gosta.

      Ena opcija je, da uporabiš katero izmed veganskih čokolad in jo doma stopiš. Meni so všeč veganske čokolade od znamke Plamil- metina je zelo okusna, imajo pa tudi čisto običajen nemlečni nadomestek čokolade, ki je tudi ok.

      Lahko pa kaj podobnega, kot je npr. obliv za Bounty–> http://navihancki.si/domaci-bounty/ . Namesto kokosovega olja pa uporabiš kakavovo maslo, ker tudi pri višjih temperaturah ostane v trdnem stanju in se bo tako na cake popsih hitreje strdil in ohranil v tej obliki (kokosovo olje je že na 25+ stopinj tekočina 🙂 ).

      V primeru, da bi bil tak obliv preveč redek, ga lahko zgostiš z (v prah) zmletimi kosmiči ( npr. ovsenimi ) in ga vmešaš zraven. Ravno zadnje dni eksperimentiram s pripravo domače čokolade in sem opazila, da kosmiči lepo zgostijo in hkrati ne vplivajo na okus (morajo biti pa res čisto v prah zmleti, da se ne čuti strukture). Mislim, da bi moralo delovati tudi za oblive brez kakava. 🙂

Dodaj odgovor za Špela Prekliči odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Check Also
Close
Back to top button