Ideje za dom

Naravni repelent proti komarjem

naravnirepelent.head2b

Medtem, ko so nekateri nam celo nevarni, je večina malih krvosesnih živalic le neizmerno nadležnih in nas s svojimi piki spravljajo ob živce. Večina insektov je dejavna vse od zgodnje pomladi pa do pozne jeseni, zato je ustrezna zaščita pred piki za zdravje in dobro počutje velikega pomena.

V letošnjem letu sem se odločila narediti svoj domači repelent, ki smo ga preizkusili in se je izkazal kot izjemno učinkovit, lepo diši in je povsem naraven. Zanj potrebujte le 3 sestavine, priprava pa je prav tako izjemno preprosta.

Mi ga uporabljamo predvsem ob pozno popoldanskih oz. večernih obiskih igrišča, na sprehodu ter piknikih ali večerjah zunaj. Torej predvsem za zaščito proti komarjem in ostalim manj potencialno nevarnim insektom. (Medtem, ko naj bi, po prebiranju različnih prispevkom z interneta, na kisu in eteričnih oljih baziran repelent predstavljal dobro zaščito tudi pred klopi, si tega sama ne bi upala 100% potrditi. Kot veste, klopi s prenašanjem bolezni lahko predstavljajo bolj resno nevarnost, proti kateri je pomembno, da upoštevamo več varnostnih napotkov hkrati. Mi ga zaenkrat na srečo še nismo dobili. Poleg uporabe tega repelenta, se na splošno izogibamo hoji po visoki travi ter slabo prehodnih gozdnih poteh te se doma vsak dan obvezno pregledamo.)

Eterična olja, ki s svojim vonjem odganjajo mrčes (več jih je, vendar so ta največkrat omenjena), so: Limonina trava, Evkaliptus, Sivka, Čajevec, Citronela (ni primerna za uporabo čez dan, ker lahko povečuje občutljivost kože na sonce), Geranija ter Pepermint (Poprova meta).

naravnirepelent4b

Jaz večinoma dodam le eterično olje čajevca, občasno tudi nekaj kapljic eteričnega olja limonine trave. To mešanico (s čajevcem, namesto jabolčnega pa takrat uporabim alkoholni kis) sicer pogosto uporabljam tudi pri čiščenju kopalnice, boju proti plesni, itd. 😉

Moj repelent je nekakšna kombinacija različnih verzij, ki sem jih našla na spletu. Za navdih sem uporabila tri različne recepte oz. prispevke (v ang., klik- 1, 2, 3).

SESTAVINE in pripomočki (100 ml repelenta):

  • 50 ml jabolčnega kisa
  • 50 ml destilirane ali prekuhane vode
  • 16 kapljic eteričnega olja (enega ali mešanice različnih)
  • prazna ter očiščena steklenička ali PET* plastenka s pršilom

*Eterična olja lahko nekatere vrste plastike počasi razžirajo, zato naj bo posodice steklena ali iz PET plastike.

naravnirepelent1

POSTOPEK:

V čisto prazno stekleničko s pomočjo lija nalijete kis do polovice, ter vanjo dodate, vsega skupaj 16 kapljic izbranega eteričnega olja (torej enega ali mešanice različnih). Nato s prekuhano (vendar ne več vročo) vodo dopolnete stekleničko. Pred vsakim nanosom stekleničko pretresete.

naravnirepelent2

Kot pri vsakem drugem sredstvu, je pomembno, da ga uporabljamo varno!:)

Pršilo uporabljajte po lastni presoji. Za nanos je dovolj že manjša količina. Nosečnice in doječe mamice naj se o uporabi posvetujejo z zdravnikom (prav tako tudi za uporabo na dojenčkih in manjših otrocih-pod 2 leti).

Sama eterična olja so sicer močno koncentrirane substance in se med seboj glede lastnosti razlikujejo, zato je pri njihovi uporabi in na splošno rokovanju z njimi potrebna previdnost. Na spletu boste našli veliko člankov o tem, če v spletni iskalnik vpišete “varna uporaba eteričnih olj” ipd.

Preden pršilo z določenim eteričnim oljem prvič nanesete, pred tem na manjšem delu kože naredite test za morebitno alergijo. Pršilo shranjujte nedosegljivo otrokom! Rok uporabe je približno 2 meseca. Eterična olja in iz njih narejena pršila prav tako niso primerna za uživanje, potrebno pa je paziti pri nanosu, da pršilo ne pride v stik s sluznico ali občutljivimi deli telesa.

Repelent smo že velikokrat preizkusili in odlično deluje! Zdaj nas komarji končno tudi zunaj pustijo pri miru. Kadar se nam kakšen “bolj pogumen” le približa, pa se opazno zmede in odleti stran. 😉

2 Comments

  1. Mene imajo komarji in podoben mrčes zelo radi, tako da sem vsa bulasta :(. Zaradi prihajajočega kratkohlačnika sem letos še malo bolj popikana, ker se probam izogibati vsem tem strupom. Ma tvoja verzija mi je všečna in bom res povprašala če jo smem uporabiti. Hvala za vse koristne nasvete, ki jih deliš z nami :).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button