Eksperimenti

Kako nastane nevihta?

Za nastanek nevihte, sta ključnega pomena vlaga in nestabilno ozračje. Topel zrak je prisiljen k dvigu, ki ga povzroči prihajajoča hladna fronta.

Preizkusila sem še en zanimiv eksperiment, s katerim lahko šolskim otrokom vizualno prikažemo razlog oz. povod za nastanek nevihte. Predstavljamo si, da je voda v resnici zrak!

Kako-nastane-nevihta_naslovna2

V modelčke za led, sem nalila modro obarvano vodo (kapljice živilskega barvila) ter zamrznila. V večjo plastično posodo pravokotne oblike, sem nato natočila mlačno vodo. Na en konec posode, sem v vodo kanila nekaj kapljic rdečega živilskega barvila, na drugo stran, pa v vodo previdno spustila koščke obarvanega ledu.

nevihta_1

Obe barvili se takoj začneta razprševati po vodi in se tako približujeta drug drugemu. Modro obarana voda (ki je zaradi ledu hladna), predstavlja hladno zračno maso, rdeče obarvana, pa predstavlja toplo zračno maso.

nevihta_2

Ko pride do stika med obema, se lepo vidi, kako modra voda “prisili” rdeče obarvano, da se dvigne. Na tej točki nastane nevihta!

nevihta_3

nevihta_4

nevihta_5

5 Comments

  1. Živjo!:)

    Ko se topel vlažen zrak začne dvigati, se dviga vedno višje, saj ima manjšo gostoto od okoliškega zraka. Ob dviganju se ohlaja, kar povzroči da se nevidne drobne vodne kapljice kondenzirajo. Oblaki so v bistvu sestavljeni iz drobnih kapljic vode oz. ledenih kristalčkov (odvisno kako visoko v atmosferi so oblaki). Te drobne kapljice se združujejo (koagulirajo) in ko so dovolj velike, začnejo padati proti zemlji. Strela pa nastane ker se ledeni kristalčki v oblaku med seboj zaletavajo (med tem ko se premikajo), ti odboji pa povzročijo električen naboj v oblaku. Torej, za nastanek nevihte je pogoj, da se topel zrak dvigne.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button