Ustvarjalne ideje

Pisan Splav iz Vejic

Sončni in vedno toplejši dnevi so ravno pravšnji za izdelavo ljubkega splava iz vejic. Preprosto ga lahko naredite iz skoraj povsem naravnih materialov, ki jih poiščete na sprehodu v naravi, domačem vrtu in doma. Mlajši navihančki lahko svoj splav pobarvajo in tako okrasijo, medtem ko vam večji otroci lahko pomagajo tudi pri izdelavi.

Pisan Splav iz Vejic

MATERIALI

  • vejice
  • (elastična) vrvica*
  • list papirja
  • škarje
  • akrilne barve
  • čopič
  • barvice, flomastri ali voščenke
  • tekoče lepilo

*Z navihanko sva splav iz vejic poskusili izdelati na dva načina. S pomočjo običajne bombažne in elastične vrvice. Ugotovili sva, da je povezovanje vejic z elastično vrvico precej lažje. 😉

POSTOPEK

Pojdite ven in po drevesi poiščite odpadle vejice. Midve sva jih veliko našli kar na najbližjemu igrišču v naselju. Vejice, ki jih boste pobrali s tal bodo dovolj suhe, da jih boste na želeno dolžino, lahko enostavno prelomili z rokami. Vejice prelomite v približno enake dolžine, prevelika natančnost pa ni potrebna.

Odrežite kos elastične vrvice in jo na enem koncu povežite v vozel. Enako ponovite na drugem koncu, da boste dobili dve vejici, ki bosta med seboj povezani na obeh straneh. Nato nadaljujete z dodajanjem posameznih vejic, ki jih postopoma povežete s sosednjo. Kmalu boste tako naredili splav iz 15-17 vejic. Vzemite še dve vejici in ju tokrat povežite prečno, da boste utrdili njegovo strukturo (slike spodaj).

Pisan Splav iz Vejic

Tudi jadro lahko izdelate povsem preprosto. Iz papirja izrežete preprost trikotnik in ga ovijete okoli ene vejice in na vrhu odrežete odvečni papir.

Čas je za okrasitev splava z akrilnimi barvami! Ko se posušijo, bodo akrilne barve vodoodporne, zato vam ni treba skrbeti, da bi se barva ob stiku z vodo spirala.

Vaš mali umetnik lahko jadro tudi poriše! Moja navihanka je bila prav ponosna, da bodo njene risbice krasile splav iz vejic. 😉

S tekočim lepilom sva jadro nato tudi pritrdili na splav, nato pa ga postavili nad majhen lonček. Ta način se je izkazal kot zelo uspešen, saj je najino jadro segalo malo pod spodnji del splava, lonček pa je omogočil, da je jadro med sušenjem lepila stalo naravnost.

Pisan Splav iz Vejic

Čas je za preizkus! 😀

Pisan Splav iz Vejic

Pisan Splav iz Vejic

Plovnost splava sva testirali v manjšem lavorju z vodo, kar na balkonu.

Navihanka se je kasneje spomnila, da je zdaj pravi čas, da se njene LEGO figurice podajo na morsko dogodivščino! 😉

Pisan Splav iz Vejic

Takšen splav iz vejic bi se tudi odlično obnesel ob igri z zabavno senzorično posodo. Kako pripraviti svoj mali svet morskih dogodivščin, si oglejte TUKAJ!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button