Ustvarjalne ideje

Doma narejen plastelin

Dva dni nazaj sem se prvič lotila priprave domačega plastelina. V kupljenih različicah ne moremo zagotovo vedeti kaj vse se v njih nahaja, kar pa je posebej pomembno za malčke, ki stvari še nosijo v usta. Ta plastelin pa vsebuje le 4 ne strupene sestavine, zato sem dosti bolj sproščena, ko se hčerka z njim igra. Postopek za pripravo:

plastelin5V skledo stresemo 1 kozarček moke, 1/3 kozarčka soli in dodamo živilsko barvilo v željeni barvi (količina je odvisna od tega, kako intenziven odtenek želimo).

plastelin6

Zavreti je potrebno za 1 kozarec vode in jo še vročo (previdno!) vliti v skledo. Z žlico mešanico premešamo, toliko da se začne lepiti in jo je težko mešati.

plastelin7

Vse skupaj stresemo v lonec ali ponev (najbolje je vzeti takšno, na kateri se hrana ne prijema). Na zelo nizki temperaturi počasi ogrejemo ponev. Namen tega koraka je, da mešanico presušimo, ne pečemo! Izpareti želimo vodo.

plastelin4

Ko se mešanica več ne lepi, jo odstavimo s štedilnika.

plastelin3

Dobro pregnetemo (previdno, masa je lahko vroča), da dobi lepo teksturo plastelina. Ko sem hčerki pokazala rožnat plastelin, je mislila, da ji ponujam meso! Moram priznat, da rožnat po izgledu res spominja na zrezek…ups. 🙂

plastelin2

Plastelin se da zelo lepo oblikovati, povsem kot tisti, ki ga kupimo v trgovini. Naslednjič pa bom izbrala druga živilska barvila, ker kljub temu, da sem iztisnila celotno tubico, je bila barva precej pastelna. Verjetno bi se bolje obnesla tekoča živilska barvila.

plastelin1

Kasneje sem plastelin dobro pregnetla, da so izginile tudi bele lise, ki so vidne na sliki zgoraj. Kar se tiče gnetljivosti in oblikovanja se krasno obnese. En košček plastelina sem za test pustila nekaj dni na zraku in se še ni presušil, tako da bo izgleda še dolgo uporaben. Ostali plastelin sem po igri pospravila v plastično posodico s pokrovom.

*Ker je to skoraj povsem naraven plastelin, pa ne priporočam da ga v zaprti posodi shranjujete predolgo, ker lahko čez čas začne plesneti.

7 Comments

 1. O super! Sem že parkrat poizkusila recept z vinskim kamnom (najbolj popularen na ameriških blogih), pa mi po dnevu, dveh vedno postane pocast. Poskusim še tega!
  Barve so pa najboljše kar kašne bolj “profesionalne” slaščičarske barve (jaz imam gel barve od Americolorja), ki so veliko bolj intenzivne, zato tudi dlje zdržijo in se na koncu tudi bolj splačajo. Aja, pa tiste za pirhe se tudi super obnesejo.
  Drugače pa zelo luštkan blog!

  1. Živjo, hvala ! Jaz sem barve kupovala kar po večjih trgovinah, ampak znajo biti kar drage glede na količino. Kje pa kupuješ Americolor barve? Se jih dobi tudi pri nas ali jih naročaš iz tujine?

   1. Super plastelin, ampak mi je tudi ta po enem dnevu postal lepljiv. Sem pa po slikah ugotovila, da sem že na začetku dobila veliko bolj vlažno maso, tako da zna bit problem v tem, da imam bolj vlažno moko (kupujem jo v mlinu). Poskusim še z manj vode ali pa “trgovinsko” moko.
    Barve pa sem naročila TU

    1. Hvala za link! 🙂 Probaj plastelin še malo pogreti na ponvi ali čem podobnem (pazi da se ne začne pečt) in jo počasi ogrej, da bo izhlapevala voda. Tudi jaz sem že enkrat prej dobila zelo lepljivo maso iz katere se ni dalo nič oblikovati in sem kasneje ugotovila, da je problem le v tem, da je v plastelinu ostalo preveč vode.

     Če pa je plastelin na začetku ok in postane lepljiv kdaj kasneje, pa pustim posodico ( v kateri je spravljen) kakšen dan odprto, da se spet malo posuši. Potem je spet v redu.

    2. Caramel, kako je s postnino iz global sugar art? Tr crze na rit? Ker ne vem koliko barv si lahko privoscim glede na to da moram biti pod mejo davka. Hvala!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button