Ideje za dom

Domači detergent za pranje perila

To je recept za pripravo domačega naravnega detergenta za perilo. Za vse, ki se želite izogniti kemikalijam v kupljenih detergentih in hkrati prihraniti nekaj denarja (sestavine so glede na količino detergenta skoraj zastonj;).

Našla sem veliko različnih receptov s pomočjo katerih sem sestavila svojo formulo, ki nam najbolj ustreza.

Tole je torej recept, ki ga uporabljam že več kot eno leto in sem še vedno zelo zadovoljna z učinkom pranja. Primerno je za pranje na najmanj 40°C.

Potrebujemo:

detergent1

Za pripravo 4 litrov detergenta:

Z ribalom naribamo 1/4 mila v kosu (izbrala sem bolj naravno vrsto mila, ki je nežno naravno odišavljeno).

Nastanejo take lušne spiralice:

detergent2

V lonec nalijemo 1 liter vode in jo segrejemo na zmerno vročo temperaturo. V lonec postopoma stresamo naribano milo in mešanico obenem ves čas mešamo, vse dokler se milo popolnoma ne raztopi.

detergent3

Lonec odstavimo in vanj vmešamo 4 žlice pralne sode. Vse skupaj vlijemo v večjo posodo ali vedro. Mešanici dodamo še 3 litre vroče vode.

Ko se rahlo ohladi, mešanico prelijemo v izbrano posodo. Sama sem jo prelila v več manjših litrskih plastičnih posod.

Kot dodatek domačemu detergentu občasno dodam tudi nekaj kapljic eteričnega olja sivke ali čajevca (prib. 6 kapljic / liter).

Če bi se detergent preveč zgostil, dodamo še malo vode in premešamo.

Oblačila imajo po pranju zelo nežen in prijetno svež vonj.

detergent4

Naj še dodam, da trdovratnejše madeže še vedno pred pranjem namažem s posebnim milom, ki je prav temu namenjeno. Ne zdi se mi pa potrebno, da bi močni kemični detergenti delovali na celotno oblačilo, na vseh ostalih mestih, kjer je potrebno tkanino le osvežiti.

Ne pozabite prilepiti etikete na embalažo detergenta in ga shraniti na otrokom nedosegljivo mesto.:)

* Če pa vam je povsem vseeno v kakšni obliki je detergent, pa lahko mešanici dodate malo manj vode in jo nalijete v embalažo s široko odprtino. Pred pranjem tako dodate žličko gela neposredno v boben pralnega stroja. Jaz tak gel shranjujem kar v steklenem kozarcu s pokrovčkom.

detergent12

7 Comments

 1. Super enostavno, bom naredila, me pa zanima; ker piše, da je primerno za pranje na najmanj 40°, zakaj pa ne na 30° oz. ali lahko oblačila ki so označena za pranje na 30° perem na 40°? Hvala za odgovore 🙂

  1. Živjo Adrijana! 🙂
   Ni primerno, ker se milo v vodi s temperaturo 30°C lahko ne raztopi popolnoma in potem na opranem perilu ostanejo majhni koščki mila. S 40°C pa je voda v stroju že dovolj topla, da se to ne zgodi in se med pranjem milo lepo izpere.

   Jaz mislim, da lahko, če oblačila niso preveč občutljiva. Vsakdanja oblačila v takem primeru perem tudi na 40°C (posebej hčerina, ki so seveda hitreje popackana), kakšne bolj “fine” ali nove majice pa perem na 30°C. Takrat pa z drugimi tekočini detergenti.

 2. Zdravo!
  Pa obstaja na trgu sploh kako milo,ki pa se raztopi že pri 30 stopinj in bi ga lahko uporabili za domač pralni prašek? Jaz namreč skoraj vse cunje perem pri 30, razen spodnjega perila, nogavic in brisač…
  Hvala in lp

  1. Zdravo Jana! Žal ne vem, katero milo bi se pri 30° dovolj raztopilo. Tudi jaz sem včasih več prala na 30, zdaj pa večkrat na 40 ravno zaradi tega “problema”. V ta namen za pranje na 30° kljub temu občasno kupim še kakšen eko naraven detergent in predvsem občutljiva oblačila perem z njim (ponavadi ga uporabim manj kot bi ga sicer, ker dodam v boben občasno še malo pralne sode in tako kombiniram). 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Check Also
Close
Back to top button