Igre

Krede ki Spreminjajo Barvo

Pomlad in topli dnevi, ki pridejo z njo, me vedno spomnijo na barvite krede in čisto preveč sive pločnike. 😉 Tudi letos smo jih nekaj že porisali s pisanimi barvami in lušnimi otroškimi risbicami, ampak tokrat na malce drugačen način.

Uporabili smo krede, ki sva jih z navihanko naredili kar sami. In to takšne, ki ob risanju celo SPREMINJAJO BARVO! 🙂

Krede-Spreminjajo-Barvo-naslovna

Za pripravo domačih kred potrebujete le tri sestavine in pa plastične ali silikonske modelčke* za led.

*Modelčki po tem ne bodo več uporabni za pripravo hrane ipd., zato uporabite tiste, ki vam jih ne bo škoda uporabljati le za ustvarjalne projekte.

MATERIALI: (za posamezen odtenek krede)

  • 3/4 skodelice mavca
  • 1/2 skodelice vode
  • 1 čajna žlička tempera barve
  • plastični ali silikonski modelčki za led

POSTOPEK:

V skledi zmešate 1/2 skodelice vode ter dodate 1 čajno žličko tempera barve po izbiri. (Lahko dodate tudi več oziroma manj barve in s tem regulirate intenzivnost odtenka krede.) Nato vmešate še 1 skodelico mavca.

Za krede, ki bodo ob risanju spreminjale barvo, boste potrebovali več različnih mešanic, ki jih pripravljate vsako posebej. Mešanica se začne namreč zelo hitro trditi, zato z njo hitro napolnite modelčke (v vsak prostorček po malo, kasneje pa ga boste postopoma dopolnjevali z mešanicami drugih barv).

Krede-Spreminjajo-Barvo-1

Ko vse modelčke napolnite z različnimi barvami, modelčke postavite na suho mesto, kjer se bodo lahko dobro posušili. Izdelava kred v takšnih modelčki traja malce dlje, da se mešanica povsem posuši. Čez približno 24-48 ur boste krede lahko iz modelčkov zelo previdno odstranili.

Krede-Spreminjajo-Barvo-2

Najlažje gre tako, da celoten model previdno obrnete na glavo, pod posamezne modelčke položite roko, z drugo roko pa na zunanji strani s prstom nežno pritisnete, da kreda odstopi iz modela. V primeru, da pade na trda tla, se lahko sicer razlomi.

Krede-Spreminjajo-barvo-3

Tokrat sva naredili krede bolj nežnih pastelnih odtenkov, lahko pa že prej v mešanico dodate malce več tempera barve in tako bodo barve še bolj intenzivne.

Krede-Spreminjajo-Barvo-4

Krede-Spreminjajo-Barvo-5

Krede ob risanju puščajo večbarvne sledi, odvisno s katerim delom krede rišete. Tako so tudi risbice vsakokrat malce drugačne.

Krede-Spreminjajo-Barvo-6

Uživajte v lepih dnevih in sive pločnike spremenite v pisane mojstrovine! 😉

Krede-Spreminjajo-Barvo-7

Krede-Spreminjajo-Barvo-8

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button