Eksperimenti

Poskočno golo jajce

golojajce.head

Golo jajce je jajce brez lupine. Ga lahko olupimo, ne da bi predrli nežni membrani, ki ovijata rumenjak in beljak? Se bo surovo jajce odbilo, če ga spustimo na tla? Preverimo lahko s povsem enostavnim eksperimentom! 😉

PRIPOMOČKI:

  • kozarec
  • alkoholni kis
  • surovo jajce

golojajce1

POSTOPEK:

Surovo jajce potopite v kozarec s kisom (gladina naj prekriva celotno jajce).

golojajce2

Takoj, ko bo lupina prišla v stik s kisom, boste na njej lahko opazili na stotine drobnih mehurčkov. Jajce se bo postopoma dvignilo na površino, se obračalo in vrtelo, iz kozarca pa se bo slišalo nežno šumenje.

golojajce3

2 URI KASNEJE:

Približno dve uri kasneje lahko že opazite, kako se posamezni koščki ločujejo od jajca, ko se lupinica postopoma raztaplja.

golojajce4

Če s prstom rahlo potegnete po jajcu, boste opazili, da lahko delček lupinice nežno zdrgnete stran. Po koncu opazovanja kozarec zaprite s pokrovčkom in ga postavite v hladilnik za 24 ur.

golojajce11

1 DAN KASNEJE:

Po enem dnevu v kisu, je velik del lupine raztopljen, na vrhu kozarca pa lahko opazite nekaj ostankov lupine, ki plavajo na gladini.

golojajce5

Jajce postaja vedno bolj prosojno. Skozi membrani preseva oranžna barva rumenjaka.

golojajce6

Kis in plavajoče ostanke lupine po enem dnevu previdno odlijete iz kozarca in ga nadomestite z novim kisom. Ponovno ga postavite v hladilnik za 24 ur.

2 DNI KASNEJE:

Po dveh dneh v kisu opazite, da je golo jajce precej večje, kot je bilo prej.

golojajce10

KAJ SE ZGODI?

Lupino kokošjega jajca v večini sestavlja kalcijev karbonat. Če jajce namočimo v kis, sprožimo reakcijo, ki raztaplja jajčno lupino. Ocetna kislina reagira s kalcijevim karbonatom v lupini, ob tem se sprošča plin ogljikov dioksid, ki ga lahko zaznamo v obliki drobnih mehurčkov.

Jajce znotraj lupine obdajata dve tanki membrani. Jajce se vidno poveča. Membrani sta namreč delno propustni, zato lahko tekočina potuje znotraj jajca (osmoza), s tem pa se njegov volumen poveča.

Zdaj pa še najbolj zabaven del eksperimenta, kjer preizkušamo, kako poskočno je zares golo jajce. 🙂

Jajce med prsti nežno stisnite. Opazili boste, da je občutek precej “gumijast” (to storite zelo previdno, da nežna membrana ne poči predčasno).

golojajce8

Na vrsti je test: S katere višine lahko jajce spustimo na tla, da bo ob padcu ostalo celo? Če ga spustimo z majhne višine, se bo jajce odbilo in poskakovalo po tleh. Pri določeni višini pa bodo sile premočne, membrani bosta popokali in vsebina jajca se bo razlila po tleh. 🙂

golojajce9

5 Comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Check Also
Close
Back to top button