Igre

Doma narejene krede

Že nekaj časa sem imela v planu, da bi krede naredila kar doma po tem receptu, ki pa sem ga malenkost spremenila (namesto tempere v prahu, sem uporabila kar tisto običajno v tubici). Ne vem zakaj, ampak zdelo se mi je, da ne bo tako enostavno kot se sliši in da bodo domače krede slabše kvalitete od kupljenih. No, izkazalo se je, da to prav nič ne drži! 🙂

Sprva potrebujemo kartončke toaletnih rolic. Meni so se zdele rolice kar malo preširoke za krede, zato sem jih zožala s škarjami in s pleskarskim trakom skupaj zalepila nastala robova. S pleskarskim trakom sem prelepila tudi en konec oz. odprtino tulca. V tulec sem nato vstavila zvitek peki papirja. Na tak način si pripravite vsaj 4 tulce, saj po receptu dobimo nekje od 3-4 krede izbrane barve (odvisno od velikosti tulca).

krede1a

V kozarec (200 ml) nalijemo vodo, na približno 3/4 in jo zlijemo v večjo posodo. Dodamo željeno količino tempera barve (odvisno od tega, kako močan odtenek želite). Jaz sem uporabila malo manj kot eno jedilno žličko barve. Premešamo, da se barva enakomerno raztopi in nato dodamo 1 poln kozarček gipsa. Ponovno premešamo.

 

krede2

Nato v kartonaste tulce previdno vlivamo mešanico, vse dokler ni posamezen tulec napolnjen (jaz sem si pomagala z žličko). Mešanica se začne razmeroma hitro trditi, zato ni dobro čakati predolgo. Polne tulce postavimo pokončno (najlažje kar v večjo skodelico, da se med sušenjem ne morejo prevrniti).

krede3

Počakamo kakšno urico in previdno raztrgamo kartonasti tulec ter odstranimo peki papir.

krede5

Krede je dobro pustiti, da se dokončno posušijo na zraku (če jih pustimo, da se posušijo v kartonu, traja precej dalj časa).

krede4

Ker se krede na zraku posušijo zelo hitro, jih lahko pričnete uporabljati že kakšni dve urici kasneje. 🙂

krede10

krede6

krede7

V kredo rdeče barve sem dodala največ tempere, kar se opazi tudi na intenzivnosti odtenka. Prav tako sem opazila, da je rdeča kreda na rokah puščala nekaj barve, medtem ko je ostale niso (oz. nič bolj kot krede, kupljene v trgovini).

krede8

kredeA

krede11

krede9

 

6 Comments

  1. Pri tebi se vedno najdejo krasne ideje 🙂 Vidim, da je tvoja deklica uživala pri risanju, kar pomeni, da je bil vloženi trud v izdelavo kred poplačan 😀

  2. Fenomenalna ideja in zna res kdaj priti prav. Zaupaš od kje ti tako odbite ideje? Tvoja malčica je zagotovo ponosna, da ima tako iznajdljivo in kreativno mamo 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Check Also
Close
Back to top button