Eksperimenti

Jajčne lupinice z zelenimi lasmi

lupinice.head4

Kaljenje semen v jajčne lupinice je simpatična aktivnost, ki je obenem tudi poučna, še posebej, če jo zastavimo na otrokom zabaven način. Za to potrebujemo le nekaj pripomočkov, ki jih imamo v večini že kar doma in košček pomladi si tako lahko prinesemo tudi domov.

Aktivnost je primerna za šolske otroke,  kot tudi za malčke, ki procesa kalitve še ne morejo povsem razumeti. Moja 3 letnica je bila fascinirana nad iz dneva v dan rastočimi rastlinicami in je kar večkrat dnevno preverila “če so laski jajčkom že zrasli”. 😉

POTREBUJETE:

 • surova jajca
 • semena različnih rastlin
 • vato
 • kartonasto škatlo od jajc ali drug primeren podstavek
 • alkoholni flomaster
 • (po želji) migajoče oči + tekoče lepilo

POSTOPEK:

Po mizi previdno potrkate surovo jajce in nato s prsti odstranite koščke razlomljene lupinice. Vsebino zlijete v posodico in jajca spečete ali kako drugače porabite. Prazne lupinice nato nežno umijete z milom in sperete pod toplo vodo. Na rahlo jih obrišite ali jih nekaj minutk pustite na zraku, da se malo osušijo.

lupinice1

lupinice2

V vsako lupinico date košče vate in po njej potresete izbrana semena. Vatko lahko že pred tem navlažite ali to naredite po tem, ko ste semena že dodali. Midve s hčerko sva uporabili semena sončnice, detelje, vodne kreše ter semena grškega sena (ali Fenugreek- sicer sestavina curryja-semena zelo lepo dišijo).

(Opcija je tudi, da semena čez noč namočite v vodi in jih nato vlažna stresete na vatko.)

lupinice3

Na lupinice lahko s tekočim lepilom prilepite po dva migajoča očesa (kupite v ustvarjalni trgovini). Tako lupinice oz. jajčki “oživijo” 😉 Lahko jim oči preprosto tudi kar narišete z alkoholnim flomastrom.

lupinice4

Sprva bodo še kot “pleškoti” kukali iz škatle 🙂

lupinice5

Risanje nasmeška sem jaz prepustila hčerki in čeprav sem mislila, da bo narisala le usta, so nastali prav posebni vzorčki (spodnji levo me spominja na nindžo). 🙂

lupinice6

Lupinice v škatli postavite na temno mesto v stanovanju (npr. v omaro), da bodo semena lažje vzklila. Naslednji dan semena čisto malo pokapljate z vodo in jih vrnite nazaj v omaro oz. drugo temno mesto. Že po 24 urah boste opazili spremembe, po pribl. dveh dneh v temi pa je čas, da jih premaknete na okensko polico ali drug svetel prostor. Kalčke oz. vato vsak dan malo poškropite z vodo. Če boste pozorno spremljali, boste v roku ene ure na svetlobi že opazili, kako bodo drobni rumeni listki spreminjali barvo v zeleno (skoraj takoj, ko začne delovati proces fotosinteze).

Rast rastlinic sva spremljali 7 dni. Torej dan 1 je nastavitev jajčnih lupinic s semeni. Na naslednji fotografijah pa si lahko pogledate, kako je rast potekala 2,3,5,6 in 7 dni kasneje.

lupinice7b

lupinice8b

lupinice9b

lupinice10b

Lupinice sva zadnji dan (samo za fotografiranje) odnesli za kratek čas ven, sicer so bile ves teden v notranjosti na okenski polici.

lupinice11

lupinice12

Skoraj vsi možički iz lupinic so dobili svoje “naglavno okrasje”. Semena grškega sena pa niso dobro vzklila (najbolj verjetno pogoji zanje niso bili pravi). Eksperimentirate lahko z različnimi semeni in tako predpostavljate, kakšno “frizuro” bo dobil določen lupinica-človek. 😉

p.s. Če želite rastlinice kasneje prenesti v vrtiček ali večjo posodo, pa jih lahko že na začetku posejete v jajčno lupinico, v katero ste pred tem dodali nekaj zemlje, kot je to naredila Damjana na Zeleni hiški-> tu.

8 Comments

 1. iiii, hvala, Sandra,

  za povezavo 🙂 Lepo sta se s hčerko lotili pomladanskega vrtnarjenja – dejstvo, da si nam pokazala razvoj rastlinic po posameznih dnevih, mi je res všeč – mame se bomo lahko švercale nanje, če morda po dnevu sejanja malo “pozabimo” malčkom pokazati, kako postopoma rastejo rastlinice. Ampak najboljši pri vsem so pa porisani obrazki na lupinicah – prav posrečeno! lp 🙂 Damjana

  1. Hvala Damjana! 🙂 Hehe, porisani obrazki…tu sem pa dobila še eno potrdilo, da imajo otroci čisto svoj edinstven način ustvarjalnega razmišljanja in povsem prav je tako. Vesela sem, da sem ji pustila, da je narisala po svoje in je nisem ustavila po tem, ko je narisala usta 😉

 2. O, kako čudovito in poučno igrico si spet pripravila za hčerko! Lušni so ti vajini razkuštrani jajčni možički. 😀 Hvala za podrobna navodila in slikice razvoja rastlin.

  1. Glede na to, da je vsakih nekaj ur pregledala novosti o rasti “laskov” so res zrasli skoraj pred našimi očmi. 😉 Je pa lušno, ker so rast in spremembe iz dneva v dan tako vidne. Hvala Ne-Ja!:)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Check Also
Close
Back to top button