Ustvarjalne ideje

Bleščeči novoletni okraski iz slanega testa

okraski_testo.head2

Doma narejeni okraski so mi najbolj všeč. Sploh, če so pri izdelavi pomagale male rokice. Pri izdelavi takšnih okraskov lahko sodeluje kar cela družinica in prepričana sem, da bodo doma narejeni okraski tudi vaši najljubši. 😉 Letos sva se s hčerkico lotili preprostih, ljubkih in bleščečih okraskov iz slanega testa!

 Še več zabavnih idej za ustvarjanje z navihančki boste našli v knjigi Ustvarjalno leto. Več o knjigi najdete -> tukaj!

Sestavine za pripravo slanega testa (za prib. 10 novoletnih okraskov):

  • 1 skodelica moke
  • 1/2 skodelica soli
  • 1/2 skodelica vode

Postopek: Vse sestavine sva dodali v večjo skledo in jih s prsti dobro premešali ter rahlo pregnetli. Testo sva nato zvaljali na primerno debelino (okoli 1 cm ali manj).

okraski_testo1b

Z izrezovalci za piškote sva izrezali motive, hčerka je izbrala zvezdice in novoletne smrečice. Izrezovalce sva še pred začetkom dela potresli z moko, da se bo testo nanje manj prijemalo.

okraski_testo2

“Piškotke” iz slanega testa sva previdno položili na silikonsko podlogo za peko (lahko seveda uporabite tudi peki papir). S slamico sva v testo previdno naredili luknjico, da bomo okraske lahko kasneje tudi obesili. Pečico sva ogreli na 100°C ter v njej pustili okraske, dokler se niso povsem strdili (okoli 2-3 ure).

okraski_testo3

Ko so se okraski ohladili, sem hčerki ponudila zeleno in rdečo tempera barvo ter čopič in navdušeno je pričela z barvanjem.

okraski_testo4

okraski_testo5

Ko je z barvanjem končala, sem prinesla še manjše in večje bleščice ter tekoče lepilo. Bleščice v prahu sva posuli po barvi, ko le-ta še ni bila povsem suha, zato so se na okraske lepo prijele. Na nekatera mesta na okraskih sem z lepilom narisala linijo, hčerka pa je nanje posula večje bleščice, da so tudi te ostale na njih.

okraski_testo6

okraski_testo7

Okraske sva pustili, da so se posušili ter nato skozi narejene luknjice nanizali vrvice. Kmalu pa se bodo lesketali na novoletni jelki. 😉

okraski_testo8b

okraski_testo9

 

8 Comments

  1. Doma narejeni okraski so vedno najlepši. 🙂 Lepo sta se potrudili in barvanje ter okraševanje vama je s skupnimi močmi krasno uspelo. 😀

    P-S.: Me veseli, da si opazila link in sličico pri meni. 😀 V veliko veselje mi je deliti dobre novičke. 😀

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button