Veganski vanilijevi piškoti
Pa smo ga dočakali, mesec toplih dišečih piškotkov najrazličnejših oblik. 😉 Če želite, da tudi v vašem domu zadiši po vaniliji, potem vas vabim, da se posladkate s temi slastnimi piškotki, ki so povrh vsega še veganski.
Sestavine:
- 160g univerzalne (pirine) moke
- 60 g sladkorja (jaz sem uporabila melaso, zato so piškotki malo temnejše barve)
- 1/4 čajne žličke sode bikarbone
- 100 g kokosove maščobe
- 1 jedilna žlica vode
- 1 čajna žlička vanilije v prahu
Postopek: V večjo skledo dodate moko, sladkor in sodo bikarbono ter vse skupaj dobro premešate. Stopite kokosovo maščobo ter jo dodate v mešanico. Nato dodate še vanilijo v prahu ter 1 jedilno žlico vode.
Testo enakomerno zvaljate med dvema plastema peki papirja na primerno debelino (pribl. 5-7 mm).
Z izrezovalci za piškote izrežete testo v želene motive.
Če vam pri delu pomaga malček, se testo hitro znajde v takšni obliki. 😉 Pa nič zato, testo po končanem ustvarjanju nekajkrat prevaljajte (tako ali tako se lepše izrezuje, če je bolje zvaljano.)
Izrezane piškotke previdno položite na peki papir
ter jih najprej postavite v zamrzovalnik za najmanj 30 minut.
Ogrejete pečico na 175°C in pečete 10-12 minut.
S hčerko sva piškotke želeli tudi okrasiti, zato sem na hitro pripravila sladkorno glazuro:
1/2 majhne skodelice sladkorja v prahu, 1/4 čajne žličke vanilije v prahu in 1-2 jedilni žlica vode. Z mešanico sem napolnila pisalo za dekoriranje, v manjšo skodelico pa sem natresla okraske iz sladkorja (sladkorni posip). Nekaj sva jih okrasili skupaj, nekaj pa jih je sama. *Naj dodam, da je glazura na piškotkih (kar se tiče okusa) popolnoma nepotreben dodatek, saj so piškotki ravno prav sladki tudi brez nje. Midve sva jih okrasili bolj za zabavo, ustvarjanje in trening finomotoričnih spretnosti v enem. 🙂
O, kako zanimiv recept. Modelčki pa so prva liga. 😀 Lepo sta se zabavali. 🙂
Hvala!! 😉
Prav prikupen način valjanja piškotov, kot bi delala čokolado ;).
Pa melasni sladkor, in sladkorni posip, hehe – tole je pisano tudi za sladkosnede kot jaz! Moramo sprobat tele piškote! Damjana
Hvala Damjana! In jaaa res priporočam melaso namesto običajnega sladkorja, doda prav poseben aromatičen okus 🙂
Krasno sta ustvarjali in se potem verjetno tudi sladkali. 🙂
Hvala Deja in res je, ekspresno hitro so izpuhteli =)