Recepti

Veganski vanilijevi piškoti

vanilijevi.piskotki.head

Pa smo ga dočakali, mesec toplih dišečih piškotkov najrazličnejših oblik. 😉 Če želite, da tudi v vašem domu zadiši po vaniliji, potem vas vabim, da se posladkate s temi slastnimi piškotki, ki so povrh vsega še veganski.

Sestavine:

  • 160g univerzalne (pirine) moke
  • 60 g sladkorja (jaz sem uporabila melaso, zato so piškotki malo temnejše barve)
  • 1/4 čajne žličke sode bikarbone
  • 100 g kokosove maščobe
  • 1 jedilna žlica vode
  • 1 čajna žlička vanilije v prahu

Postopek: V večjo skledo dodate moko, sladkor in sodo bikarbono ter vse skupaj dobro premešate. Stopite kokosovo maščobo ter jo dodate v mešanico. Nato dodate še vanilijo v prahu ter 1 jedilno žlico vode.

vanilijevi.piskotki1

Testo enakomerno zvaljate med dvema plastema peki papirja na primerno debelino (pribl. 5-7 mm).

vanilijevi.piskotki2

Z izrezovalci za piškote izrežete testo v želene motive.

vanilijevi.piskotki3

Če vam pri delu pomaga malček, se testo hitro znajde v takšni obliki. 😉 Pa nič zato, testo po končanem ustvarjanju nekajkrat prevaljajte (tako ali tako se lepše izrezuje, če je bolje zvaljano.)

vanilijevi.piskotki6

Izrezane piškotke previdno položite na peki papir

vanilijevi.piskotki4

ter jih najprej postavite v zamrzovalnik za najmanj 30 minut.

vanilijevi.piskotki5

Ogrejete pečico na 175°C in pečete 10-12 minut.

S hčerko sva piškotke želeli tudi okrasiti, zato sem na hitro pripravila sladkorno glazuro:

1/2 majhne skodelice sladkorja v prahu, 1/4 čajne žličke vanilije v prahu in 1-2 jedilni žlica vode. Z mešanico sem napolnila pisalo za dekoriranje, v manjšo skodelico pa sem natresla okraske iz sladkorja (sladkorni posip). Nekaj sva jih okrasili skupaj, nekaj pa jih je sama. *Naj dodam, da je glazura na piškotkih (kar se tiče okusa) popolnoma nepotreben dodatek, saj so piškotki ravno prav sladki tudi brez nje. Midve sva jih okrasili bolj za zabavo, ustvarjanje in trening finomotoričnih spretnosti v enem. 🙂

vanilijevi.piskotki7

vanilijevi.piskotki8

6 Comments

  1. Prav prikupen način valjanja piškotov, kot bi delala čokolado ;).
    Pa melasni sladkor, in sladkorni posip, hehe – tole je pisano tudi za sladkosnede kot jaz! Moramo sprobat tele piškote! Damjana

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button