Igre

Reševanje v ledu ujetih igračk

Kako je možno, da so se živali iz savane oziroma džungle znašle ujete v ledu? Lahko si predstavljamo, da jih je zajela ledena doba in jih je možno osvoboditi s soljo in toplo vodo. V domišljiji je vse mogoče! 🙂 Idejo sem našla na Pinterestu in se mi je zdela tako zabavna, da sva jo enostavno morali preizkusiti.

led1d

Plastične živali in rastlinice sem zamrzovala v več slojih. Sprva sem v plastično posodo nalila malo vode, vanjo dodala prve tri igračke ter vse skupaj postavila v zamrzovalnik.

led2b

Ko je prva plast zamrznila, sem postopek ponovila. Tako dalje, dokler ni bila posoda polna ledu (plastične igračke so tako zamrznile na različnih nivojih).

led3b

Skledo ledu sem obrnila na glavo ter jo postavila v lavor. Dva kozarca tople vode sem nato zlila čez posodo in led je v trenutku odstopil.

led4b

V prazno in čisto plastenko z odprtino (v njej je bila nekoč barva za lase), sem natočila toplo vodo ter vanjo kanila nekaj kapljic barvila- samo za boljši efekt modrine morja (ni nujno potreben dodatek). Hčerkici sem ponudila plastenko z vodo in ji razložila, kako lahko igračke osvobodi.

led5bS pomočjo plastenke je toplo vodo iztiskala na led. V bližini sem imela brisačo, ker je voda občasno zašla na parket. Če boste vodo obarvali, priporočam, da obleko in bližnje predmete zaščitite pred madeži.

led6b

V igro sva vključili tudi posipavanje ledu s soljo. Na tak način lahko otrokom razložite, zakaj pozimi s soljo posipavamo ceste. Sama sol učinkovito preprečuje nastanek poledice. Slana voda namreč zamrzne pri precej nižji temperaturi. (Na spodnji sliki je lepo videti drobne vdrtinice- tak led je zaradi tega tudi precej manj spolzek.)

led7b

Že čez nekaj časa je izpod ledu pogledal prvi ujetnik.

led8b

Še malo in spet je lahko svobodno zakorakal v svet. 🙂

led9b

Nisva pa pozabili tudi na ostale živali, zato sva nadaljevali. Pogosto sva preverjali, ali se je led okoli živali že dovolj odtajal, da jih lahko rešiva.

led10b

led11b

Hčerka je bila intenzivno koncentrirana, kar celo uro in pol, ko sva uspeli osvoboditi vse živali. Moram priznat, da sva obe uživali v igri. Upam, da boste tudi vi! 😉

 

8 Comments

  1. Uau, odlično! O taki dejavnosti razmišljam že kar nekaj časa – čakam na pravo zimo, razmišljam kaj točno bi zamrznila in si izmišljujem podobne izgovore 😛 . Ne bi pomislila na zamrzovanje po plasteh, najlepša hvala za namig 🙂

    1. 🙂 Sej tudi jaz nisem sprva pomislila na plasti. Najprej sem vodo nalila do vrha in dala vanjo igrače, čez nekaj časa pa sem ugotovila, da bo velika gneča, če bodo vse na istem mestu. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button