Zdrav jabolčni čips

Tole je eden izmed receptov, za katerega sem resnično vesela, da ga lahko delim z vami. Verjamem, da veliko malčkov ne mara sadja v takšni meri, kot bi si mi starši želeli. Posebej zdaj, v prihajajočih mrzlih dneh, ko so na pohodu različni virusi,je z vitamini bogata hrana še toliko bolj pomembna. Moja hčerka je ena izmed takih navihančkov, ki se naravnost “upirajo” sadju in zelenjavi. 😉 Zato sem enostavno morala najti še en način priprave sadja, ki bo teknil tudi njej. Pa še fino se sliši–> čips! 🙂 Le da za 1000000% bolj zdrav kot njegovi ocvrti krompirjevi soimenjaki.
Sestavine: (za 3-4 porcije)
- 4 jabolka
- 1/2 limoninega soka
- 1 čajna žlička cimeta (po želji)
Jabolka olupite (ni hudega, če ostane kak košček olupka), jih narežete na koščke in stresete v sekljalnik. Dodate limonin sok in cimet. Vse skupaj dobro premešate.
Mešanico lepo enakomerno z žlico razmažete po silikonski podlogi za peko (ali pladnju, na katerega položite peki papir) približno 0,5 cm na debelo ali malo manj. Pladenj nato vstavite v pečico na 60°C, kjer bo mešanica dehidrirala. Če imate doma dehidrator sadja, ga lahko uporabite namesto pečice.
Da bo vsa voda, ki je v mešanici izhlapela, lahko traja od 6-8 ur. Če imate opravke izven doma v času, ko se mešanica še suši, pečico preprosto ugasnite in jo ponovno prižgite, ko se vrnete domov (ni skrbi glede tega).
Da je čips pripravljen, boste vedeli po tem, ko bo masa že dovolj suha, da jo boste lahko enostavno s prsti odmaknili od podlage (ne bo več lepljiva). Mešanica lahko med sušenjem malo popoka, kar pa nima bistvenega pomena.
Tako dobljeno tanko plast lahko s prsti enostavno raztrgate na majhne koščke in čips je pripravljen! 🙂 Shranite ga v zaprti posodi v hladilniku-do nekaj dni, ali pa jo v ustrezni posodi zamrznite za naslednjič.
Visoka količina vitaminov se na tak način ohrani, saj sadje segrejemo le na 60°C (npr. vitamin C začne denaturirati šele pri temperaturi 70°C [vir]).
Doma narejen zdrav čips, mi najraje vzamemo s seboj na kakšen izlet ali daljši sprehod. Prejšnji vikend, smo se tako med potepanjem po Bledu s čipsom naužili vitaminov in ob enem uživali v razgledu ter opazovanju račk na jezeru.
Naj povem, da je hčerka nad jabolčnim čipsom naravnost navdušena. Prvič, od kar je na svetu moram malo pazit, da sadja ne poje preveč naenkrat. 😉
Na tak način lahko pripravite čips iz kateregakoli sadja. Jaz med jabolka včasih dodam tudi banano, med banano pa mango. Eksperimentirajte! 😉
Tole bi bilo pa super za mojo veliko navihanko. 🙂 Ko je bila majhna, sem lahko nadzorovala njeno prehrano, sedaj ga pa vse preveč biksa s čipsi in smokiji, ki si jih sama kupi. 🙁 Mislim, da bom preizkusila tvoj recept. Hvala zanj.
Vidim, da ste imeli krasen izlet. Zelo lepe fotke. 😀
Super, hvala! 🙂 Seveda, tudi za velike navihance je primeren! Jaz imam sprva vedno namen, da ga bom naredila le za hčerko, potem ga pa kar spontano vsi trije hkrati pohrustamo. =) Zato pa ga zadnje dni kar naprej delam. 😉
Meni je nastalo bolj tole http://ivag.blogspot.com/2011/05/ledrca.html kot čips. Sem pretanko namazala, kaj misliš? Saj je bilo tudi to super, ampak vseeno ne čips 😛
Živjo! 🙂
sanja, smo tudi mi že poskusili v taki obliki (ko je bila mala preveč neučakana), je tudi fino, se da zvijat v rolico, ampak nam je verzija čipsa bolj všeč. Če bi še kakšnih 30min-1ure pustila v pečici bi iz tega nastal čips.Takrat se ga pa ne da več zvit, ampak je bolj “hrustljave” sorte. 😉
Aha, hvala … Že tako je bilo 8,5 ur… Ok, pa še malo, bomo drugič, hvala 🙂
Ni problema, verjetno je malo odvisno tudi od velikosti in sočnosti sadja. Zna izgleda čas malo varirat. 🙂
O kako domiselno
čips iz jabolk
moram poskusiti
hvala za recept in prikaz
lp Tamara
Hvala =)
O super! Velikokrat naredim zgoraj omenjeno “sadno usnje”, ki ga imamo zelo radi, bom pa vsekakor poizkusila tudi tale čips. Zanimiva ideja!
Hvala caramel 🙂 Če vam je sadno usnje všeč, mislim, da vam bo čips tudi 😉
1-a ideja, moramo sprobat tudi mi!
Hvala Tina:)
No,pa da poskusimo 😉
Ali je to navadna pecica 60 stopinj ali ventilatorska?
Petra, jaz trenutno uporabljam navadno pečico brez ventilatorja (je malo starejša in te možnosti niti nima). Lahko uporabiš ventilatorsko, zna biti sušenje še hitrejše. V tem primeru lahko temperaturo spuštiš na 50°C. 😉
Ta recept pa je zelo zanimiv. Bom poskusila in videla kako se bo obnesel pri mojih otrocih, ki obožujejo jabolke in tudi čips. A tokrat jih bom presenetila z malo drugačnim čipsom.
Lidija, pozdravljena! To, da otroci obožujejo jabolka, je že zelo dober znak. Pri nas so jabolka v obliki takšnega čipsa zaenkrat še edina, ki jih hčerka rada je, so pa zato skoraj izpodbila čokolado s prvega mesta najljubših jedi 😉 …Vesela bom vaše povratne informacije, kako se bo čips zdel vam in otrokom.:)
Pozdravljena!
Sem probala recept, susila v pecici ceeelo noc in zjutraj je blo vse se vedno vlazno. Kako je to mogoce?
Bi blo lahko krivo to, da sem dodala se eno majhno zlicko meda?
Pozdravljena Kristina!
Morda je bil problem res v medu, nisem sigurna, ampak morda na teh temperaturah dehidrira počasneje kot sadje ali kaj podobnega. Poskusi brez dodanega medu, bi moralo uspeti. Čas sušenja čipsa je malo odvisem tudi od sočnosti sadja, ampak načeloma bi se čez noč oz. najkasneje v roku 8-9 ur že moral povsem posušiti. 😉
Mmm, to bo pa treba sprobat. Zgleda, zelo mamljivo. Hvala za idejo.
Lahko s čim nadomestimo limon sok ali ga lahko čisto izpustimo?
Maja, mislim, da bo v redu, če ga izpustite. Sama sicer še nisem poskusila brez limoninega soka. Verjetno bo le sadje malo bolj potemnelo, kot bi z dodatkom limoninega soka.