Domači Čokoladno-Lešnikov Namaz (domača “nutella”)

Pri nas smo vsi (še posebej pa mala navihanka), precej veliki navdušenci nad čokoladnimi namazi. Občasno se mi zdi, da jih pojemo čisto preveč. 😉 Predvsem tistih iz trgovine. Zadnje čase mi je, tudi zato, v veliko veselje in navdih kombiniranje receptov in sestavljanje domačih ter bolj zdravih različic. Nič ni boljše kot okusno, zdravo, naravno in domače, kajne?
Domači čokoladno-lešnikov namaz je tako slasten, da smo ga v prvih dneh po pripravi, skoraj pojedli kar na žlico. 🙂
Namaz vsebuje izredno velik delež samih dobrih lešnikov, malce kakava za čokoladni okus, bolj-zdravi kokosov sladkor, žličko dišečega kokosovega olja in kanček aromatične vanilije v prahu.
SESTAVINE (1 skodelica namaza):
- 1 skodelica surovih lešnikov
- 1/4 skodelice kokosovega sladkorja
- 1 jedilna žlica 100% kakava v prahu
- 1 jedilna žlica kokosovega olja
- 1 čajna žlička vanilije v prahu
POSTOPEK:
Lešnike stresete na pladenj in postavite v pečico, ki ste jo ogreli na 178°C. Pražite jih v pečici približno 10 minut. Lupinice bodo postale temnejše in se bodo na nekaterih mestih že pričele ločevati od lešnika. Lešnike nato stresete na vlažno krpo in jih, preko krpe nežno zdrgnete, da odstranite čim več lupinic.
Lešnike nato stresete v mešalnik in jih miksate toliko časa, da dobite gladko lešnikovo maslo. Med miksanjem se bo masa pričela lepiti na stene, zato jo na vsake toliko postrgate z robov in dna, da bo miksanje teklo čim bolj gladko. Maslo bo gotovo, ko bo masa čimbolj enakomerna in gladka.
V lešnikovo maslo dodate vse prostale sestavine in vse skupaj dobro premešate. Domači namaz nalijete v steklen kozarček s pokrovčkom. Hranite v hladilniku in porabite v tednu ali dveh.
Me mika, da ti izmaknem tale kozarec. 😀 Hvala za recept.
🙂
Sliši se super! Kateri mesalnik pa uporabljas?
Mojca, hvala! Uporabljam pa ročni mešalnik Braun Multiquick 5 (MQ 535 Sauce).
Hvala :). Upam, da bo moj zdržal ;).
Čeprav sem bila malo skeptična, je ratalo super! Res vrhunski okus in tekstura, hvala <3
Hvala Mojca! <3 Zelo sem vesela, da ti je všeč.:)
Izgleda super, imam v planu naredit čez vikend. Me pa ful zanima, kje dobiš takšne lepe kozarčke za vlaganje, jaz jih nisem zasledila še v nobeni trgovini.
Nastja,super,hvala! Upam, da ti bo všeč! 🙂
Te kozarčke pa sem kupila ob blenderju, ker se lahko uporabljajo za miksanje. So pa priročni tudi le kot kozarčki za shranjevanje. Možno pa jih je kupiti tudi posebej-> tukaj.
Sandra,
hvala za motivacijo za malo bolj zdravo varianto sladkarij. Zgleda slastno, kot vedno! (Si me pa tokrat zalotila že skoraj z žlico v tanavadni Nutelli, haha)
Damjana, hvala! Ko boš naredila tole različico, ti bo “tanavadna” veliko manj všeč, hehe. 😉 😛
Ali lahko uporabim mlete lešnike ali morajo biti surovi ker je potem tudi bolj gladka masa kot pri pravi nutteli?
Sanja, lešnikovo maslo, ki ga dobimo z miksanjem lešnikov je res čisto gladko.
Verjetno bi lahko uporabila mlete lešnike, ampak bi potem skoraj gotovo morali dodati še malo več kokosovega olja, ker bi bila masa preveč suha. Sama pa tega še nisem preizkusila, zato nisem sigurna, da bo ok.
Pozdravljena, pricenjam s prvo domaco nutelo, pa se mi lesniki zelo slabo lupijo. Naj jih dam se malo v pecico? Hvala za nasvet.
Saša, pozdravljena! Ne, mislim, da ni potrebno. Tudi meni se občasno zgodi, da so kakšni lešniki nočejo tako lepo olupit, kot na teh slikah, pa jih kar vseeno zmiksam. Nisem opazila velike razlike v okusu (morda je samo lešnikovo maslo za čisto malenkost bolj grenko, ampak v nutelli je tako ali tako dodan še sladkor in se na koncu sploh ne čuti razlike). Kolikor gre jih zdrgnite, pa mislim da bo ok.