Recepti

Zdrav jabolčni čips

jabolcni.cips.head

Tole je eden izmed receptov, za katerega sem resnično vesela, da ga lahko delim z vami. Verjamem, da veliko malčkov ne mara sadja v takšni meri, kot bi si mi starši želeli. Posebej zdaj, v prihajajočih mrzlih dneh, ko so na pohodu različni virusi,je z vitamini bogata hrana še toliko bolj pomembna. Moja hčerka je ena izmed takih navihančkov, ki se naravnost “upirajo” sadju in zelenjavi. 😉 Zato sem enostavno morala najti še en način priprave sadja, ki bo teknil tudi njej.  Pa še fino se sliši–> čips! 🙂 Le da za 1000000% bolj zdrav kot njegovi ocvrti krompirjevi soimenjaki.

Sestavine: (za 3-4 porcije)

  • 4 jabolka
  • 1/2 limoninega soka
  • 1 čajna žlička cimeta (po želji)

Jabolka olupite (ni hudega, če ostane kak košček olupka), jih narežete na koščke in stresete v sekljalnik. Dodate limonin sok in cimet. Vse skupaj dobro premešate.

jabolcni.cips1

jabolcni.cips2

Mešanico lepo enakomerno z žlico razmažete po silikonski podlogi za peko (ali pladnju, na katerega položite peki papir) približno 0,5 cm na debelo ali malo manj. Pladenj nato vstavite v pečico na 60°C, kjer bo mešanica dehidrirala. Če imate doma dehidrator sadja, ga lahko uporabite namesto pečice.

Da bo vsa voda, ki je v mešanici izhlapela, lahko traja od 6-8 ur. Če imate opravke izven doma v času, ko se mešanica še suši, pečico preprosto ugasnite in jo ponovno prižgite, ko se vrnete domov (ni skrbi glede tega).

jabolcni.cips3

Da je čips pripravljen, boste vedeli po tem, ko bo masa že dovolj suha, da jo boste lahko enostavno s prsti odmaknili od podlage (ne bo več lepljiva). Mešanica lahko med sušenjem malo popoka, kar pa nima bistvenega pomena.

jabolcni.cips4

Tako dobljeno tanko plast lahko s prsti enostavno raztrgate na majhne koščke in čips je pripravljen! 🙂 Shranite ga v zaprti posodi v hladilniku-do nekaj dni, ali pa jo v ustrezni posodi zamrznite za naslednjič.

jabolcni.cips6

Visoka količina vitaminov se na tak način ohrani, saj sadje segrejemo le na 60°C (npr. vitamin C začne denaturirati šele pri temperaturi 70°C [vir]).

Doma narejen zdrav čips, mi najraje vzamemo s seboj na kakšen izlet ali daljši sprehod. Prejšnji vikend, smo se tako med potepanjem po Bledu s čipsom naužili vitaminov in ob enem uživali v razgledu ter opazovanju račk na jezeru.

jabolcni.cips11

jabolcni.cips7

jabolcni.cips8

Naj povem, da je hčerka nad jabolčnim čipsom naravnost navdušena. Prvič, od kar je na svetu moram malo pazit, da sadja ne poje preveč naenkrat. 😉

jabolcni.cips9

jabolcni.cips10

Na tak način lahko pripravite čips iz kateregakoli sadja. Jaz med jabolka včasih dodam tudi banano, med banano pa mango. Eksperimentirajte! 😉

 

21 Comments

  1. Tole bi bilo pa super za mojo veliko navihanko. 🙂 Ko je bila majhna, sem lahko nadzorovala njeno prehrano, sedaj ga pa vse preveč biksa s čipsi in smokiji, ki si jih sama kupi. 🙁 Mislim, da bom preizkusila tvoj recept. Hvala zanj.
    Vidim, da ste imeli krasen izlet. Zelo lepe fotke. 😀

    1. Super, hvala! 🙂 Seveda, tudi za velike navihance je primeren! Jaz imam sprva vedno namen, da ga bom naredila le za hčerko, potem ga pa kar spontano vsi trije hkrati pohrustamo. =) Zato pa ga zadnje dni kar naprej delam. 😉

    1. Živjo! 🙂
      sanja, smo tudi mi že poskusili v taki obliki (ko je bila mala preveč neučakana), je tudi fino, se da zvijat v rolico, ampak nam je verzija čipsa bolj všeč. Če bi še kakšnih 30min-1ure pustila v pečici bi iz tega nastal čips.Takrat se ga pa ne da več zvit, ampak je bolj “hrustljave” sorte. 😉

  2. O super! Velikokrat naredim zgoraj omenjeno “sadno usnje”, ki ga imamo zelo radi, bom pa vsekakor poizkusila tudi tale čips. Zanimiva ideja!

    1. Petra, jaz trenutno uporabljam navadno pečico brez ventilatorja (je malo starejša in te možnosti niti nima). Lahko uporabiš ventilatorsko, zna biti sušenje še hitrejše. V tem primeru lahko temperaturo spuštiš na 50°C. 😉

  3. Ta recept pa je zelo zanimiv. Bom poskusila in videla kako se bo obnesel pri mojih otrocih, ki obožujejo jabolke in tudi čips. A tokrat jih bom presenetila z malo drugačnim čipsom.

    1. Lidija, pozdravljena! To, da otroci obožujejo jabolka, je že zelo dober znak. Pri nas so jabolka v obliki takšnega čipsa zaenkrat še edina, ki jih hčerka rada je, so pa zato skoraj izpodbila čokolado s prvega mesta najljubših jedi 😉 …Vesela bom vaše povratne informacije, kako se bo čips zdel vam in otrokom.:)

  4. Pozdravljena!
    Sem probala recept, susila v pecici ceeelo noc in zjutraj je blo vse se vedno vlazno. Kako je to mogoce?
    Bi blo lahko krivo to, da sem dodala se eno majhno zlicko meda?

  5. Pozdravljena Kristina!

    Morda je bil problem res v medu, nisem sigurna, ampak morda na teh temperaturah dehidrira počasneje kot sadje ali kaj podobnega. Poskusi brez dodanega medu, bi moralo uspeti. Čas sušenja čipsa je malo odvisem tudi od sočnosti sadja, ampak načeloma bi se čez noč oz. najkasneje v roku 8-9 ur že moral povsem posušiti. 😉

    1. Maja, mislim, da bo v redu, če ga izpustite. Sama sicer še nisem poskusila brez limoninega soka. Verjetno bo le sadje malo bolj potemnelo, kot bi z dodatkom limoninega soka.

Dodaj odgovor za s@ndra Prekliči odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Check Also
Close
Back to top button