Recepti

Mini limonine tortice

minilimoninetortice.head4

Zadnje čase se navdušujem nad izdelovanjem zdravih presnih tortic. Poleg tega, da jih sestavljajo same zdravju prijazne sestavine, so neverjetno osvežilne, intenzivnega okusa, ter brez nepotrebnega dodatnega sladkorja.  Kot mamici male navihanke, mi ogromen plus predstavlja tudi dejstvo, da se presne tortice hranijo v zamrzovalniku, zato jih lahko pripravimo v naprej in si jih privoščimo prav kadarkoli. Tokrat sem pripravila mini limonine tortice, ki so ravno prav velike za en osvežilen posladek in obenem omogočajo hitro odmrzovanje. 😉

SESTAVINE (za 10 mini tortic):

Skorjica

  • 80g razkoščičenih datljev
  • 60g mandljev (nadomestite jih lahko tudi z lešniki, orehi, itd.)

Krema

  • 150g namočenih* indijskih oreškov
  • 2,5 skodelici oz. 500 ml kokosovega mleka*
  • 2,5 jedilni žlici kokosovega olja
  • 2-3 limone (limonin sok+pulpa)
  • 5 jedilnih žlic javorjevega sirupa

*oreške namakate v vodi, približno 3-4 ure pred pripravo tortic, nato vodo odlijete

*ker je kokosovo mleko težko kupiti drugače kot v pločevinki (škodljivost izločanja BPA), ga vedno pripravljam sama iz kokosove moke oz. kokosovega masla. Kokosovo moko ali kosmiče stresete v mešalnik in miksate toliko časa, da nastane maslo. V mikserju miksate približno 2 minuti, v sesekljalniku pa traja malo dlje (5-10 minut). Maslu dodate 2x količino vode in premešate, da dobite  kokosovo mleko. Več o domači pripravi takšnega masla je zapisano v receptu za presne kokosove kroglice.

POSTOPEK:

Mandlje zmiksate, dodate datlje ter vse skupaj dobro premešate, da dobite enotno, rahlo lepljivo maso. (Če se vam bo zdelo, da je masa preveč lepljiva, dodate še malo več oreškov oz. več datljev, v primeru, da bo masa presuha).

limoninetortice1

V pekač za kolačke vstavite papirčke za peko kolačkov ter v vsakega dodate nekaj mase. S prsti maso previdno pritisnete ob dno (lahko si pomagate tudi z dnom primerno velike stekleničke).

limoninetortice2

V mikser/blender dodate namočene indijske oreške, kokosovo mleko, kokosovo olje, limone (sok+pulpo) ter javorjev sirup. Zmiksate, da dobite gladko mešanico.

limoninetortice3

V modelčke previdno nalijete mešanico, ki naj sega malo pod vrh papirčka. Modelčke s pekačem vred postavite v zamrzovalnik za nekaj ur, da zamrznejo.

limoninetortice4

Zamrznjene tortice lahko prestavite v posodo za zamrzovanje in jih tako shranite za naslednjič. Pred serviranjem papirčke enostavno odstranite s tortice (zelo lepo gredo dol- tudi s povsem zamrznjenih tortic) jih enostavno postavite v manjšo posodico ali krožnik, da povsem odmrznejo oz. le delno, v primeru, da želite ledeno sladico. 😉

Dober tek!

limoninetortice5

limoninetortice6

limoninetortice7

limoninetortice8

10 Comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button