jabolcni.cips.head

Tole je eden izmed receptov, za katerega sem resnično vesela, da ga lahko delim z vami. Verjamem, da veliko malčkov ne mara sadja v takšni meri, kot bi si mi starši želeli. Posebej zdaj, v prihajajočih mrzlih dneh, ko so na pohodu različni virusi,je z vitamini bogata hrana še toliko bolj pomembna. Moja hčerka je ena izmed takih navihančkov, ki se naravnost “upirajo” sadju in zelenjavi. 😉 Zato sem enostavno morala najti še en način priprave sadja, ki bo teknil tudi njej.  Pa še fino se sliši–> čips! 🙂 Le da za 1000000% bolj zdrav kot njegovi ocvrti krompirjevi soimenjaki.

Sestavine: (za 3-4 porcije)

  • 4 jabolka
  • 1/2 limoninega soka
  • 1 čajna žlička cimeta (po želji)

Jabolka olupite (ni hudega, če ostane kak košček olupka), jih narežete na koščke in stresete v sekljalnik. Dodate limonin sok in cimet. Vse skupaj dobro premešate.

jabolcni.cips1

Prejmite navihane e-novičke 🙂

jabolcni.cips2

Mešanico lepo enakomerno z žlico razmažete po silikonski podlogi za peko (ali pladnju, na katerega položite peki papir) približno 0,5 cm na debelo ali malo manj. Pladenj nato vstavite v pečico na 60°C, kjer bo mešanica dehidrirala. Če imate doma dehidrator sadja, ga lahko uporabite namesto pečice.

Da bo vsa voda, ki je v mešanici izhlapela, lahko traja od 6-8 ur. Če imate opravke izven doma v času, ko se mešanica še suši, pečico preprosto ugasnite in jo ponovno prižgite, ko se vrnete domov (ni skrbi glede tega).

jabolcni.cips3

Da je čips pripravljen, boste vedeli po tem, ko bo masa že dovolj suha, da jo boste lahko enostavno s prsti odmaknili od podlage (ne bo več lepljiva). Mešanica lahko med sušenjem malo popoka, kar pa nima bistvenega pomena.

jabolcni.cips4

Tako dobljeno tanko plast lahko s prsti enostavno raztrgate na majhne koščke in čips je pripravljen! 🙂 Shranite ga v zaprti posodi v hladilniku-do nekaj dni, ali pa jo v ustrezni posodi zamrznite za naslednjič.

jabolcni.cips6

Visoka količina vitaminov se na tak način ohrani, saj sadje segrejemo le na 60°C (npr. vitamin C začne denaturirati šele pri temperaturi 70°C [vir]).

Doma narejen zdrav čips, mi najraje vzamemo s seboj na kakšen izlet ali daljši sprehod. Prejšnji vikend, smo se tako med potepanjem po Bledu s čipsom naužili vitaminov in ob enem uživali v razgledu ter opazovanju račk na jezeru.

jabolcni.cips11

jabolcni.cips7

jabolcni.cips8

Naj povem, da je hčerka nad jabolčnim čipsom naravnost navdušena. Prvič, od kar je na svetu moram malo pazit, da sadja ne poje preveč naenkrat. 😉

jabolcni.cips9

jabolcni.cips10

Na tak način lahko pripravite čips iz kateregakoli sadja. Jaz med jabolka včasih dodam tudi banano, med banano pa mango. Eksperimentirajte! 😉