Čokoladni chia puding
Sama sem se z chia semeni prvič srečala, ko sem zaradi hčerkine alergije iskala primeren jajčni nadomestek za kolačke (1 jedilna žlica predhodno v vodi namočenih semen predstavlja zamenjavo za 1 jajce). Kmalu sem odkrila, da je občasno uživanje chia semen koristno tudi z vidika zdravja. Predstavljala naj bi enega največjih virov omega 3 maščobnih kislin. (Po raziskavah naj bi chia semena sicer vsebovala le ALA verzijo maščobnih kislin, ki jo mora naše telo še prevesti v DHA in EPA verzijo maščobne kisline- te pa so zelo pomembne za pravilno delovanje telesa. Ker pa je ta pretvorba zelo nizka, se na chia semena izključno iz vidika omega 3 ne gre pretirano zanašati- več o tem si lahko v ang. preberete tu.)
Chia semena naj bi vsebovala kar 2x več beljakovin kot ostala semena in žita, bogata so z antioksidanti, vitamini, kalijem in železom. Kljub vsem dobrim lastnostim semen, z njimi ne gre za pretiravati. Pripročena količina za odraslo osebo/dan je 2-3 jedilni žlici semen, za otroke pod 10 let pa max. 1 jedilna žlica semen/dan.
Spodnji recept vsebuje 2 jedilni žlici semen, kar je ravno prav za eno odraslo porcijo oz. malo več kot 2 otroški.
SESTAVINE:
- 1,5 jedilne žlice 100% kakava v prahu
- 2 jedilni žlici javorjevega sirupa
- 150 ml ovsenega mleka/napitka
- 2-2,5 jedilni žlici chia semen
- 1/2-1 čajna žlička vanilije v prahu
POSTOPEK:
Za vitaminov in ostalih zdravih sestavin poln obrok, boste potrebovali le 2 minuti, priprava je namreč izjemno enostavna!
V skodelico nalijete ovseno mleko, dodate vse preostale sestavine in z metlico vse skupaj dobro premešate.
Puding postavite v hladilnik za najmanj 2-3 ure. Pred serviranje lahko po želji dodate jagode, maline, borovnice ali drugo sveže sadje.
Chia semena izločijo želatinasto snov, ki da pudingu tisto pravo strukturo, vendar je kljub temu manj gost kot običajni pudingi. Zaradi chia semen je tudi rahlo “zrnate” strukture, ki je meni osebno zelo všeč. V primeru, da bi vas ali vaše navihančke to motilo, pa lahko sestavine po pripravi zmiksate v blenderju in dobili boste puding popolne kremne teksture. 😉
Dober tek!
Tole zgleda slastno :). Sicer prvič slišim za ta semena ma če je to alternativa, da se mala malo posladka, zakaj pa ne.
Hvala NeJa! Na začetku je res bila bolj alternativa, zdaj pa imava tudi midva tak puding raje kot običajnega. 😉
Chia semena so zakon! Včasih si pri nas naredimo palačinke z njimi, namesto jajc, iz čistega veselja. Dobro se obnesejo! Pa muffini tudi (kot veš že sama 😉 lp, Damjana
Se strinjam! No palačink pa še nisem poskusila, zanimiva ideja, sprobam! :))
Kolački so pa res tudi super, sploh tisti tvoji z gozdnimi sadeži. 😉
Uf, koliko vsega zdravega se “najem” pri tebi! Hvala, ker me vedno znova naučiš česa novega. Tale puding zgleda prav slastno. 😀
Hvala Sonja, z veseljem. 😀