Igre

Domača mešanica za milne mehurčke -test

Pomlad je že skoraj tu in pri nas smo sezono odprli kar z milnimi mehurčki! Ker pa se velikokrat zgodi, da uspemo mešanico razliti po tleh še preden jo uspemo porabiti, sem poizkusila narediti svojo, doma narejeno mešanico.

Sicer detergent za posodo v kombinaciji z vodo deluje kar dobro, sem pa našla veliko različnih receptov, ki med sestavine navajajo tudi sladkor ali glicerin. Naredila sem test, s katerim sem preverila, kateri dodatek bo najbolj pripomogel k še boljšim oz. obstojnejšim mehurčkom.

V vsakega izmed treh kozarčkov sem nalila za približno 1/8 kozarčka detergenta za posodo ter 3/4 kozarčka vode. V enega sem dodala 1 čajno žličko sladkorja, v drugega pa eno čajno žličko glicerina (- kupila v lekarni).

mehurcki6

Vsak milni mehurček je sicer sestavljen iz treh zelo tankih slojev:  milo, voda in spet milo. Mehurček poči, ko vsa voda, ki je ujeta med dvema plastema mila, izhlapi. Milo s pomočjo glicerina tvori debelejšo plast, ki pripomore k temu, da voda počasneje izhlapi in tako omogoči, da je mehurček obstojen dalj časa. [vir] Tudi sladkor naj bi pripomogel k bolj obstojnim mehurčkom.

mehurcki8

 

mehurcki5

Moje ugotovitve: Mešanica, ki sem ji dodala sladkor, se mi ni zdela zelo drugačna od mešanice brez dodatka.

Mešanica, ki sem ji dodala glicerin, mi je bila najbolj všeč. Mehurčki so precej bolj “čvrsti”. Če se zaletijo v nek razmeroma gladek predmet, se od njega večinoma kar odbijejo, zanimivo. Pogosto kar malo poskakujejo preden počijo. 😉

Kako pa narediti res VELIKANSKE milne mehurčke, ki vam bodo vzeli sapo? 😮 Recept za posebno mešanico in napotke, ki jih za izdelavo tako velikih mehurčkov potrebujete in mnoge druge aktivnosti, lahko najdete v moji knjigi Ustvarjalno Leto. Več o knjigi in video predstavitev si oglejte -> tukaj!

2 Comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Check Also
Close
Back to top button