Recepti

Medene lizike z žajbljem za boleče grlo

medene.lizike.head

Zima je v polnem zamahu, z njo pa na žalost tudi različni virusi in posledično pogosto boleča grla. Medene lizike so v tem primeru odlična rešitev za občasno lajšanje težav pri malih (za uživanje pod nadzorom seveda, tako kot ostala hrana) in velikih. Kombinacija medu in žajblja na razdraženo grlo deluje protivnetno in pomirjevalno. Našla sem osnovni recept za pripravo medenih lizik, jo preizkusila in ji dodala nekaj dodatnih zdravilnih učinkovin, kot sta žajbelj in cimet.

SESTAVINE:

  • 1 jedilna žlica medu za 1 liziko
  • ščepec zdrobljenih ter posušenih žajbljevih listov in/ali ščepec cimeta

POSTOPEK:

V posodi na zmerni temperaturi počasi segrejemo želeno količino medu (med naj bo čimbolj naraven-najbolje od čebelarja ipd.). Počakamo, da zavre, temperaturo malo znižamo in pustimo nekaj minutk, da nežno brbota. Na vsake toliko ga malo premešamo. (Če imate kuhinjski termometer, ga uporabite in med prenehajte segrevati, ko temperatura doseže 148°C).

medene.lizike1

Jaz termometra nimam, zato sem si pomagala tako, da sem kapljico segretega medu (previdno!) z žličko kanila v posodo z mrzlo vodo. Da se je med že dovolj časa segreval, boste vedeli po tem, ko bo kapljica medu, ki jo boste nato vzeli iz vode ostala trdna (kot trdni bomboni). Če pa je med po ohlajanju v hladni vodi še vedno mehak, ga segrevajte še kakšno minuto in test ponovite. Jaz ga navadno segrevam približno 6 minut (od zavretja naprej).

medene.lizike2

Razgrnite kos peki papirja na pladenj ali pripravite silikonske modelčke za izdelavo lizik. Jaz sem uporabila -> TE.

medene.lizike3

Modelčke s pomočjo žlice previdno napolnite. Jaz jih tako napolnjene pustim nekaj minut, da se malo ohladijo, med tem pa po njih potresem koščke zdrobljenih žajbljevih listov ali nekaj cimeta v prahu. Šele, ko na otip masa ni več prevroča, vanje vstavim paličice (vroči med + plastika mi ne grejo ravno najbolje skupaj). 😉 Med se bo v tej fazi že začel strjevati, vendar lahko paličke še vedno preprosto, na rahlo s prsti”zavrtite” v maso.

medene.lizike4

Tudi če modelčkov nimate, lahko lizike pripravite s pomočjo peki papirja. Nekaj medu nalijte na izbrano mesto na peki papirju, pustite, da se malo ohladi in v med privijte paličko.

medene.lizike_A

Ko se med povsem strdi, so lizike pripravljene! Previdno jih vzemite iz silikonskih modelčkov ali odlepite od peki papirja.

medene.lizike5

Lizike hranite v hladilniku do nekaj dni. Lahko jih zavijete v košček vrečke za zamrzovanje in jih zamrznete za takrat, ko vas kakšen virus prehlada spet najde. 😉

medene.lizike7

 

12 Comments

  1. Slastne IN zdrave sladkarije! Sandra, ti vedno najdeš tako kombinacijo, pri kateri še zapriseženim sladkosnedkam ni treba imet slabe vesti, jupi! Tile modelčki bodo pa zagotovo hit pred Valentinovim! Damjana

    1. Pozdravljena! Ponavadi jih naredim pol z dodanim žajbljem in cimetom, pol pa samo s cimetom. Na začetku sem jih delala samo z žajbljem in priznam, da je občasno prišla kakšna pritožba v stilu: “Mami tukaj notri so začimbe, dej jih plosim stran!”. 😉
      Kadar zmanjka lizik, ki vsebujejo samo cimet, je zdaj že zadovoljna tudi z žajbljevemi. Se počasi privaja. Lahko pa poskusiš koščke žajblja tudi čisto na drobno zdrobiti in se bo tako manj opazilo, ali pa žajbelj izpustiš (če ne bo šlo drugače). 🙂

  2. Še tu dodam, tale ideja mi je bila krasna, še nikolinisem slišala, da bi se lizike delalo iz medu :/ … doma smo jih vedno delali iz sladkorja- belega… Ker sine ne prenaša dobro beli sladkor sem jih poskusila naredit iz rjavega-a nisem bila najbolj uspešna – tako da mi je bila tole zelo dobrodošla ideja kadar našega malčka (in mene) boli grlo ali pa bi le liziko 🙂

    1. Špela hvala in me veseli ! =) Jaz tudi raje delam takšne iz medu, imam občutek, da se med dalj časa “zadrži” na grlu in je tako efekt boljši. 😉

Dodaj odgovor za Špela Prekliči odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button