Ustvarjalne ideje

Pustne maske iz penaste gume

pustnemaske_naslovna

Le še malo nas loči od barvitih pustnih dni, ko bodo male in velike maškare preplavile ulice. Letos smo skupaj s hčerkino babico kar same izdelale lušne pustne maske iz penaste (moos) gume. Različne možnosti uporabe penaste gume me še vedno presenečajo. Ne samo, da lahko izdelate zanimive štampiljke, naredite zabavno okensko sestavljanko ali pa jo v obliki ribic z ribiško palico lovite po stanovanju. Še prav prisrčne pustne maske lahko izdelate in to povsem enostavno.

Tako smo si pripravile vse pripomočke in naredile kar nekaj različnih (no, mala navihanka je ta čas s svojimi škarjicami predvsem rezljala majhne koščke penaste gume na ‘prafaktorje’, midve pa sva sprejemale njene želje po motivih 😉 ). Seveda so prevladovale različne živali, od strašnih, pa do bolj…menda “prijaznih”. 😉

Pripomočki:

  • penasta ‘moos’ guma (različne barve)
  • škarje
  • tekoče lepilo
  • elastika
  • list papirja (po potrebi)
  • črn alkoholni flomaster (po potrebi)

Postopek:

Za začetek na list papirja skicirajte obliko maske. Nato predlogo položite ob izbrano barvo penaste gume in jo obrišete, potem pa jo s škarjami še izrežete. In tako ste prišli do najbolj zabavnega dela ustvarjanja; okrasitev maske, risanje detajlov in lepljenje detajlnih koščkov penaste gume na osnovo.

pustnemaske1

Penasta guma je zaradi svoje fleksibilnosti in preprostosti oblikovanja krasen material za ustvarjanje. Včasih se sicer zgodi, da se posamezni koščki med tem, ko se lepilo suši pričnejo vihati stran od podlage. V tem primeru počakajte minutko ali dve, da se lepilo rahlo posuši in košček z dlanjo ponovno pritisnete ob podlago in ga tako poravnate.

pustnemaske2

S klikom na spodnje povezave pa si lahko natisnete predloge za masko mačke, žabice, ovčke in pande, ki sem jih naredila sama. Morda vam predloge še olajšajo delo, saj vam osnove maske tako ni treba najprej skicirati, ampak jo samo shranite na računalnik (desni gumb na miški, nato izberete “Shrani sliko kot…” oziroma “Save image as…”), natisnete na A4 list papirja, izrežete obliko in odprtini za oči, po predlogi izrežete masko iz penaste gume ter nato dodate še izbrane detajle. Lahko pa vam služi le kot okvirna velikost, nato pa po svoje prilagodite posamezne elemente.

Predloge za tiskanje:

–> PANDA in MAČKA

–> OVČKA

–> ŽABICA

pustnemaske3

Ko končate masko in se lepilo dobro posuši, na vsaki strani s škarjami previdno naredite (super gre tudi s kakšno pletilko) majhno luknjico, skoznjo napeljete elastiko in jo na obeh straneh zavežete v vozel.

pustnemaske9

pustnemaske10

pustnemaske7

pustnemaske11

Kljub temu, da sem ta prispevek naslovila ‘pustne maske’ imam občutek, da bodo pri nas zelo uporabne kar celo leto. Hčerkici so namreč tako všeč, da jih zadnje dni na glavi nosi večino dneva.

Najpogosteje sta to doma narejeni maski pande in žabice, ki se izmenjujeta s tem simpatičnim kostumom kužka iz blaga, ki so nam ga poslali iz otroške trgovine Silly. Tako imamo doma kar ves čas eno malo ljubko “zverinico”, vsakič malce drugačno. 🙂

pustnemaske12

V kakšne zverinice ali druga prisrčna bitja pa se bodo preobleki vaši navihančki? 🙂

2 Comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button