Igre

Sledovi skrivnostnih živali

Za zanimivo, zabavno in ne nazadnje tudi poučno detektivsko igrico ne potrebujete veliko, skoraj gotovo imate vse potrebne pripomočke že doma. Tako lahko vaši navihančki, kot pravi detektivi po odtisih stopinj v tleh (beri:plastelinu) ugotavljajo,  kateri živali se prilegajo določeni sledovi.

skrivnostnisledovi.head2

Potrebujete le plastelin ali slano testo, ki ju lahko hitro naredite sami, ali pa uporabite že kupljeno verzijo ter nekaj predmetov, kot so plastične živali ali druge primerne igračke.

odtisiplastelin1

Kos plastelina z rokami sploščite ob tla, nato pa otroku naročite, naj zapre oči, vi pa med tem v mehko podlago odtisnete noge, rep, glavo ali kateri drugi del igrače. Vse predmete razvrstite v vrsto, otrok pa naj poskuša ugotoviti, katera žival se je sprehodila čez plastelin in v njem pustila skrivnostne sledi.

odtisiplastelin2

Igro enostavno prilagajate starosti otrok. Za manjše navihančke uporabite bolj enostavne odtise in izbiro omejite na manjše število igrač. Večji otroci pa lahko ugotavljajo tudi samo delne odtise, kot so npr. rep, plavut, ipd. Kasneje lahko vloge zamenjate in se v raziskovalce prelevite vi, otrokom pa prepustite izdelavo odtisov.

odtisiplastelin4

odtisiplastelin3

odtisiplastelin5b

odtisiplastelin6c

odtisiplastelin7

odtisiplastelin8

Poleg tega, da otrok poskuša določene stopinje prisoditi pravilni živali z ogledom nog in ostalih delov telesa, lahko igro dopolnite tako, da k odtisu dodate še eno ploskev plastelina. Stopinje posamezne živali primerjate med seboj, aktivnost pa se tako prelevi v igro iskanja parov.

Igrica je pri nas zelo popularna in kljub temu, da sva se s hčerko igrali že neštetokrat, še vedno izjemno zanimiva.

Vsakokrat lahko odtisnete različne predmete. Domišljija ima tu prosto pot, z igro pa lahko otroci na zabaven način razvijajo kreativnost, sposobnost reševanja problemov ter željo po raziskovanju. 😉

odtisiplastelin9e

4 Comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button